Congresul Național de Drumuri și Poduri: Primarul Mihai Chirica militează pentru autostrada A8

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/09/2018

Asociația Profesională de Drumuri și Poduri (APDP) România organizează la Iași, în perioada 19-22 septembrie, Congresul Național de Drumuri și Poduri. Aflat la cea de-a XV-a ediție, evenimentul a fost creat pentru a contribui la o mai bună cunoaștere a priorităților naționale în domeniul infrastructurii rutiere, astfel încât prin dezbaterile și întâlnirile care au loc, să rezulte o contribuție reală la „politica de transporturi” din România.

Deschiderea oficială a acestui congres a avut loc joi, 20 septembrie, în prezența președintelui Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ing. Narcis Neaga, a președintelui APDP România, Valentin Anton, a reprezentanților administrației locale și județene din Iași, a cadrelor didactice de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, precum și în prezența președinților de filială a APDP România din regiunea Moldovei. Invitat la festivitatea de deschidere a congresului a fost și primarul Mihai Chirica, care a propus ca la finalul lucrărilor științifice să fie asumată o proclamație de susținere a demarării autostrăzii A8 care să lege Moldova de Ardeal.

„Evenimentul de astăzi este o întâlnire de care aveam nevoie pentru că avem o școală tehnică superioară, care a născut generații de profesioniști recunoscuți peste tot în lume. Deși dispunem de o astfel de școală de calitate, profesioniștii «joacă în deplasare», fiind angajați la alte instituții din țară. Este trist că nici nu poate fi vorba de un singur metru de autostradă în regiunea Moldovei, de această situație fiind responsabilă clasa politică prin neglijența ei crasă și perpetuă. Actorii politici trebuie să-și asume acest eșec. Nevoile în domeniul comunicațiilor sunt din ce în ce mai mari, iar, potrivit unui raport al Băncii Naționale, infrastructura majoră a României trebuie să fie o preocupare a Guvernului, fiind cel care generează proiecte importante prin care țara se dezvoltă. Deși promisiuni au fost, iar dorințele cetățenilor au fost public exprimate, această prioritate nu există. Sperăm ca congresul derulat în aceste zile să contureze, pe lângă lucrările științifice pe care le dezbateți, și necesitatea de a acoperi întreg teritoriul României cu o rețea de autostrăzi și drumuri naționale care să ne conecteze cu teritoriul Europei și nu numai. Ca simplu cetățean, dar și ca primar al acestei frumoase citadele, îmi revine onoarea să punctez faptul că Iașul nu a uitat niciodată să-și sacrifice resursele umane și materiale pentru binele acestei țări. Cu toate acestea, Moldova a rămas de foarte multe ori un teritoriu uitat de cei care, din necunoaștere ori din nepricepere sau chiar din rea-voință, au tratat regiunea de Nord-Est ca pe o zonă care nu merită atenție și, în consecință, este cea mai săracă regiune a Europei.

Dacă lucrurile vor merge pe un făgaș normal din punct de vedere politic și social, sunt convins că demararea procesului de construire a autostrăzii în Moldova va începe cât mai curând. Anul Centenar de care tot s-a amintit trebui să fie chiar un start pentru acest proiect. Acum 100 de ani singurul teritoriu românesc care mai era recunoscut era Moldova, iar Iașul reușea să reîncarce bateriile națiunii române pentru a ne putea aduce sub același drapel, imn și teritoriu. După 100 de ani ne revine datoria să renaștem acest gând frumos, potrivit căruia Moldova să recapete prețuirea de care a avut atâta nevoie. Rugămintea mea este ca la finalul acestor dezbateri științifice să reiasă și o proclamație: «Cel de-al XV-lea Congres Național de Drumuri și Poduri derulat la Iași a proclamat necesitatea demarării în regim de urgență a autostrăzii A8, care să lege Estul de Vestul României, devenind proiectul prioritar pentru Guvernul României, indiferent cum se numește el”»”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Lucrările științifice prezentate în cadrul congresului sunt structurate pe trei teme strategice: „Infrastructura rutieră sustenabilă”, „Mobilitate, trafic și siguranță rutieră”, „Mediu și schimbări climatice”. În plus, este organizată și o expoziție tehnică în incinta Palas Mall Iași sub forma standurilor de interior cu fotografii, postere, mostre, cărți, reviste și pliante. De asemenea este pusă la dispoziție o platformă cu standuri de exterior pentru prezentarea de utilaje, instalații si echipamente rutiere, în exteriorul Palas Mall Iași.

Detalii despre calendarul complet al acțiunilor Congresului Național de Drumuri și Poduri pot fi consultate pe site-ul http://www.congresapdpromania.ro/.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*