Conferinţă la Iaşi dedicată dezvoltării antreprenoriatului în regiunea de Nord – Est a României şi Republica Moldova

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/01/2018

Pe 26 ianuarie 2018, în spațiul de coworking Fab Lab Iași (www.fablabiasi.ro) a avut loc conferința Coworking Spaces of Moldova alaturi de circa 50 de reprezentanti din spații de coworking si incubatoare de afaceri din regiunea Moldovei (regiunea de Nord-Est din România si Republica Moldova).

În România de Nord-Est funcționează 8 spații de coworking, iar în Chișinău sunt active 6 astfel de spații. De asemenea, tot in din Republica Moldova își desfășoară activitatea alte 6 incubatoare de afaceri care au ca scop sporirea antreprenoriatului în orașele în care activează.

Cifrele reieșite în urma bilanțului făcut împreună în cadrul conferinței arată că în întreaga regiunea a Moldovei există peste 10.000 de metri pătrați de spații de coworking cu peste 1.200 de posturi individuale de lucru.

În România de Nord-Est există 4.275 metri pătrați în 7 spații comune de lucru în care antreprenori, startup-uri și freelanceri își desfășoară activitatea. În aceste spaţii, există 205 locuri pregătite să găzduiască persoane și afaceri din domenii precum tehnologie, IT, design, marketing, HR, artă etc.

În Republica Moldova, spațiile de coworking active însumează 6.000 metri pătrați, ce găzduiesc 1.000 locuri pentru antreprenorii și frelancerii locali.

Pe lângă acestea, incubatoarele din Republica Moldova însumează 7.830 metri pătrați și în jur de 132 de locuri dedicate afacerilor de orice profil din localitățile Nisporeni, Soroca, Sîngerei, Călărași, Leova si Cahul.

În afară de găzduirea antreprenorilor și freelancer-ilor în spațiile comune de lucru, hub-urile au ca scop stimularea antreprenoriatului și prin sesiuni, evenimente și workshop-uri pe diferite teme, cu scopul de a spori transferul de cunoștințe către cei care au o idee de business și sunt în curs de dezvoltare sau cei care au deja o inițiativă dezvoltată dar au nevoie de sprijin.

“În jurul acestor spaţii s-au format comunităţi de oameni care sunt deschişi să ofere din ceea ce au, ceea ce ştiu şi ceea ce sunt pentru a ajuta la dezvoltarea întregului ecosistem antreprenorial, fără a aştepta o recompensă directă. Este o nouă filosofie pe care dorim să construim noul model de antreprenoriat”, a declarat Dan Zaharia, fondatorul Fab Lab Iaşi.

Structura spaţiilor de coworking din regiunea de Nord – Est a României şi Republica Moldova

  • IAŞI – Fab Lab Iasi (725 mp), The Grape (450 mp), Hubrica (800 mp), Hackerspace (200 mp) si Hub Resilience (100 mp)
  • PIATRA-NEAMŢ – Rubik Hub (1.600 mp)
  • ROMAN, jud.Neamţ – Kult Hub (120 mp)
  • BACĂU – Nest Hub (280 mp)
  • CHIȘINĂU – Tekwill (4.000 mp), Digital Park (1.000 mp), Generator Hub (400 mp), iHUB (400 mp), Armeneasca 13A (200 mp) şi Classter (3.000 mp, în curs de înfiinţare).

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*