Conferinţa internaţională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/11/2017

New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Primăria Municipiul Iași, prin Compartimentul Centenar, au organizat vineri, 3 noiembrie, conferința internațională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei”. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, s-a desfășurat în Aula Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”.

„Celebrăm colaborarea din urmă cu 100 de ani dintre Statele Unite ale Americii și România. E un lucru bun că parteneriatul a continuat peste ani, inclusiv acum, când între cele două state există, de 20 de ani, un parteneriat strategic. Suntem multe sectoare în care lucrăm împreună. Vrem să încurajăm schimburile comerciale, transparența și respectarea legii, dar și rolul securității, atât prin acest parteneriat, cât și prin NATO. Este un exemplu al relației bune între cele două state și abia așteptăm să continuăm relația noastră de colaborare militară veche de 100 de ani”, a declarat Abigail Rupp, adjunct al Șefului Misiunii Diplomatice a Statelor Unite ale Americii în România.

Printre invitații conferinței s-au numărat Bogdan Aurescu – consilier prezidențial, fost ministru de Externe, Deborah Sanders – King’s College, Londra, Marea Britanie, Tomasz Daborowsk – Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies, Polonia, Laura G. Brent – Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO, Gabriel Dinu – șef departament, Centrul Național Cyberint, Serviciul Român de Informații, și Tal Pavel – research fellow, International Institute for Counter-Terrorism, Israel.

„O țară sigură este una care le poate asigura propriilor cetățeni o economie puternică, o legislație coerentă, să nu aibă corupția ca etichetă și, desigur, care are o clasă politică cu principii, nu cu interese. Pentru aceste lucruri ar trebui să se educe și să lupte în continuare tânăra generație. Corupția a cangrenat multe instituții și a ocupat spațiul mediatic într-o manieră care deformează din ce în ce mai mult imaginea României în lume. Zgomotul armelor a devenit din ce în ce mai strident în apropierea țării noastre. Acestea sunt primele motive care trebuie să ne amintească că despre securitatea statului nu trebuie să vorbim la trecut, ci la prezent. Oare cetățenii de astăzi, românii de astăzi, cei care locuim în România de astăzi, de ce suntem mai interesați? De creșteri salariale, de pensii, de prețul căldurii, de problemele din trafic?! Dar oare câți dintre noi ne mai gândim cât de importantă este securitatea noastră și a copiilor noștri? Din păcate, cred că primele lucruri ne ocupă mult mai mult timpul decât lucrurile majore, care țin de țara noastră. Oare cine trebuie să se ocupe de securitatea României? Armata, serviciile de siguranță? Oare nu este nevoie ca o clasă politică responsabilă să trezească pe înțelesul tuturor, pe noile angajamente naționale și internaționale, interesul majorității față de securitatea națională? Oare nu e nevoie să amintim de fiecare dată întregii națiuni că securitatea nu este o politică de cabinet, ci una de casă pentru fiecare dintre noi? Securitatea nu mai este o problemă de balama, ci este chiar ușa însăși, care trebuie să fie ținută și controlată, deschisă și închisă, atunci când vorbim de securitate națională”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a vorbit despre importanța Iașului din punct de vedere educațional, dar și strategic, fiind situat la granița Uniunii Europene, iar prof.univ.dr.ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, a făcut o scurtă prezentare a univeristății pe care o conduce și a vorbit despre importanța actului educațional în securitatea unei țări. La rândul său, Ionel Nițu, președintele New Strategy Center, a făcut o prezentare a ciclului de conferințe inițiat de asociație și a accentuat rolul pe care sectorul IT & C îl are la nivel strategic, Iașul fiind un oraș românesc bine dezvoltat din acest punct de vedere.

Secțiunile conferinței organizate la Iași s-au concentrat atât asupra vulnerabilităților, cât și asupra oportunităților oferite de spațiul Sud – Est european pentru dezvoltarea unor domenii de interes, precum securitatea cibernetică, preocupare actuală atât în mediul academic, la nivelul instituțiilor de profil, dar și în mediul antreprenorial, pentru companiile cu profil IT & technology, servicii bancare sau asigurări.

Ceremonia de deschidere a conferinței a fost precedată de vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România și Statele Unite ale Americii și contribuția Crucii Roșii în Primul Război Mondial”, care a avut loc în Sala Pașilor Pierduți. Publicul prezent la vernisaj a avut ocazia să viziteze Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, locul unde, acum 100 de ani, Corpul Ponderator, azi Senatul României, și-a ținut ședințele în vreme de război, și unde au fost adoptate deciziile politice majore pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Conferința s-a înscris în seria evenimentelor dedicate Centenarului – „Iași, capitală a României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri”, organizatorii dorind să evidențieze rolul academic al universităților ieșene la nivel național în cadrul dezbaterilor privind apărarea și securitatea națională, precum și preocupările constante și contribuția României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, la asigurarea stabilității spațiului Sud-Est european.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*