Conferință internațională despre securitate, în Programul Centenar al Primăriei Iașului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2017

Un eveniment deosebit de important în ceea ce priveşte problemele de securitate la nivel european va avea loc la Iaşi. Astfel, vineri, 3 noiembrie, New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Primăria Municipiul Iași, prin Compartimentul Centenar, va organiza conferința internațională „Provocări de securitate în Sud-Estul Europei”, manifestare derulată sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul va avea loc în Aula Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la ora 09.40, și va reuni oficiali români și străini, precum și reprezentanți ai mediului academic și non-guvernamental din țară și din străinătate. Printre invitații conferinței se numără Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, fost ministru de Externe, Abigail Rupp, adjuncta Șefului Misiunii din cadrul Ambasadei SUA în România, Deborah Sanders  — King’s College, Londra, Marea Britanie, Tomasz Daborowsk, Senior Fellow, Central European Department, Centre for Eastern Studies, Polonia, Laura G. Brent, Cyber Defence Officer, Emerging Security Challenges Division, NATO, Gabriel Dinu, șef departament, Centrul Național Cyberint, Serviciul Român de Informații şi Tal Pavel, research fellow, International Institute for Counter-Terrorism, Israel.

„Este primul eveniment NATO care se petrece în regiunea de Nord – Est a României, mai precis la Iaşi, şi care abordează securitatea la nivel european şi mondial, de această dată din perspectiva României. Sperăm să fie o dezbatere care să tragă câteva concluzii în ceea ce priveşte rolul graniţei de răsărit în asigurarea securităţii europene”,  a declarat primarul Mihai Chirica.

Ceremonia de deschidere a conferinței va fi precedată de vernisajul expoziției de fotografii și documente de arhivă cu titlul „100 ani de parteneriat militar între România și Statele Unite ale Americii și contribuția Crucii Roșii în Primul Război Mondial”, care va avea loc în Sala Pașilor Pierduți, între orele 9.00 și 09.30.  Publicul prezent la vernisaj va avea ocazia să viziteze Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, locul unde, acum 100 de ani, Corpul Ponderator, azi Senatul României, și-a ținut ședințele în vreme de război, și unde au fost adoptate deciziile politice majore pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Conferința se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului – „Iași, capitală a României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri”, organizatorii dorind să evidențieze rolul academic al universităților ieșene la nivel național în cadrul dezbaterilor privind apărarea și securitatea națională, precum și preocupările constante și contribuția României, ca stat membru al Uniunii Europene și al alianței NATO, la asigurarea stabilității spațiului Sud-Est european.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*