Conductele noi de pe magistrala II de termoficare vor elimina avariile şi vor reduce pierderile

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/07/2013

Pe mai multe fronturi în acelaşi timp. Astfel se desfăşoară lucrările la proiectul european derulat de Municipiul Iaşi care prevede reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică. Acum, muncitorii înlocuiesc conductele de pe magistrala II (tur – retur), punctele de lucru fiind deschise în campusul Tudor Vladimirescu, la Teatrul Luceafărul, în faţa Teatrului Naţional, pe Agatha Bârsescu şi în preajma Prefecturii. Eliminarea avariilor, scăderea pierderilor sunt două din cele mai importante avantaje de care vor beneficia, la finalizarea investiţiei, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare.

 

Tur – retur

Conductele de pe magistrala II care se înlocuiesc în acest moment au o vechime ce variază între 26 şi 34 de ani

Conductele de pe magistrala II care se înlocuiesc în acest moment au o vechime ce variază între 26 şi 34 de ani

Retehnologizarea a 10,4 kilometri (tur – retur) din reţeaua de transport a magistralei II are ca scop creşterea eficienţei energetice. Această etapă face parte din proiectul mai amplu de reabilitare a sistemului, proiect a cărui valoare este de peste 55 milioane de euro, o mare parte reprezentând contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene din Fondul de Coeziune. Înlocuirea conductelor vechi de pe magistrala II are o valoare totală de aproximativ 46,5 milioane de lei cu TVA, adică echivalentul a 10 milioane de euro.

 

În zona centrală

Conductele de pe magistrala II care se înlocuiesc în acest moment au o vechime ce variază între 26 şi 34 de ani. Zonele avute în vedere sunt: căminele studenţeşti Tudor Vladimirescu, Tătăraşi (ramificaţie spital Pediatrie – PT 26 Tătăraşi), Bucşinescu – Independenţei, Bucşinescu – Centrul Civic (str. Uzinei – legătura cu magistrala V). Deja au fost schimbate conductele de pe bulevardul Independenţei, şantierul fiind închis, iar strada asfaltată. Acum se lucrează la Teatrul Naţional, la Teatrul Luceafărul, pe Agatha Bârsescu, pe străzile adiacente Casei Pătrate.

 

 

“Metoda provizoratelor”

Retehnologizarea a 10,4 kilometri (tur – retur) din reţeaua de transport a magistralei II are ca scop creşterea eficienţei energetice

Retehnologizarea a 10,4 kilometri (tur – retur) din reţeaua de transport a magistralei II are ca scop creşterea eficienţei energetice

Noi fronturi de lucru vor fi deschise pe măsură ce vor fi finalizate aceste lucrări. „Sub coordonarea Municipiului Iaşi, lucrările de pe magistrala II vor continua în următoarele 20 de luni, iar opririle în furnizare nu vor depăşi 24 – 48 de ore în zonele avute treptat în vedere. Societăţile executante vor utiliza metoda provizoratelor, adică în timpul realizării înlocuirilor de conducte se vor alimenta ramurile afectate prin ţeavă provizorie, în aşa fel încât disconfortul resimţit de clienţii sistemului centralizat de termoficare să fie redus la minim”, au comunicat reprezentanţii Dalkia Termo Iaşi.

Modernizarea conductelor este unul din obiectivele proiectului european accesat de Primărie. Alături de acesta, prin intermediul finanţării europene vor fi modernizate pompele de transport, cazanele de apă fierbinte şi vor fi montate echipamente pentru reducerea noxelor la centralele termo-electrice. Întregul proiect se ridică la o valoare de 253 milioane lei, din care 126 milioane lei, contribuţia nerambursabilă a UE. Proiectul este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013.

 

……………….

Scurt istoric al sistemului centralizat de termoficare

Prima unitate de termoficare din Iaşi a fost realizată în anul 1886, pentru a deservi cu energie electrică şi căldură Teatrul Naţional care fusese inaugurat în acel an. Trei ani mai târziu a fost creată prima unitate publică de termoficare pentru a furniza energia atât de necesară dezvoltării oraşului.

În anul 1962, a început construcţia CET I Iaşi care a devenit operaţională în 1966. Datorită nevoilor în continuă creştere ale industriei, în anul 1981 a fost demarată construcţia celei de-a doua centrale, CET II Iaşi, care la început a funcţionat pe bază de lignit. Din cauza costurilor ridicate ale lignitului, performanţei economice reduse şi a cerinţelor mai stricte de mediu, începând cu anul 1999, CET II utilizează cărbune.

 

Informaţii relevante

În contextul majorării preţului la gaz metan şi energie electrică (conform calendarului de liberalizare a pieţei gazelor naturale şi a pieţei electricităţii) clienţii finali ai sistemului centralizat de termoficare nu vor avea motive să se teamă de creşterea facturilor la întreţinere, întrucât operatorul de termoficare al Iaşului este în acelaşi timp producător de energie termică şi electrică. În plus, majorările vor fi în mare parte absorbite de reducerea costurilor de operare ale furnizorului.

Pe de altă parte, noua taxă pentru protecţia mediului, pe care producătorii de CO2 o vor plăti la intrarea în vigoare a noii Directive Europene privind impozitarea produselor energetice şi a electricităţii, îi va afecta în mod direct pe proprietarii de centrale termice de apartament.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*