Concurs Naţional de Canto la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 04/05/2012

Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi invită pe cei interesaţi la Concursul Naţional de Canto „Achim Stoia”, ediţia a III-a, concurs desfăşurat în perioada 4-6 mai 2012 şi adresat elevilor care studiază canto în liceele şi colegiile din ţară.

În anul 2010, prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unui astfel de concurs la Iaşi şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.

Personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene, Achim Stoia a desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea de Arte „George Enescu” şi Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.

Muzica vocală pe care a compus-o, cuprinde printre altele, lieduri şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.

Organizatorii îşi propun ca prin această competiţie să dea posibilitatea elevilor din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative,  cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă, dar din păcate pe nedrept marginalizată.

Manifestările se vor desfăşura în sala Millo a Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” după următorul program:

4 mai orele 17 – Festivitatea de deschidere.

5 mai începând cu orele 11 concursul propriuzis.

6 mai orele 11 – Festivitatea de decernare a premiilor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*