Conceptul Iaşi – Capitală Culturală Europeană, elaborat până în luna martie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/02/2015

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Roznovanu, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a prezentat paşii care vor fi întreprinşi în perioada următoare în direcţia obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Strategie şi concept, până la mijlocul lunii martie

Edilul Iaşului a subliniat unitatea existentă la nivelul conducerii Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021, relevând măsurile care vor fi luate în viitorul apropiat pentru a asigura coerenţa necesară creşterii şanselor de câştigare a competiţiei. “Discuţiile avute cu Florin Cîntic, vicepreşedintele Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană şi Dan Doboş, managerul de proiect, dar şi cu boardul Fundaţiei, vor fi concretizate într-un calendar de acţiuni care va fi prezentat public în perioada următoare. Domnul Cîntic va întocmi draftul de strategie până în 16 februarie, iar până la jumătatea lunii martie va finaliza conceptul acestui proiect, astfel încât să supunem aceste documente în dezbatere publică”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. De asemenea, edilul oraşului a anunţat că, în urma unui contract cu Fundaţia Axis de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, de pe 16 februarie se va lucra şi la un barometru cultural, instrument care va arăta efectiv care este consumul cultural în Iaşi şi mulţi alţi indicatori care vor fi luaţi în calcul pentru elaborarea strategiei şi conceptului de Capitală Culturală Europeană. “După modelul parteneriatului Iaşi – Chişinău – Cernăuţi, voi propune factorilor politici şi administrativi din Iaşi să se implice şi să-şi asume, alături de noi, proiectul Iaşi – Capitală Culturală Europeană. E un pact mai mult decât necesar, pentru ca eforturile noastre comune să se canalizeze în sensul câştigării acestei competiţii”, a menţionat primarul Gheorghe Nichita.

Unitate la nivelul întregii comunităţi ieşene

Prezent la conferinţa de presă, Florin Cîntic, vicepreşedintele Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, a pus accent pe necesitatea unei strategii bine conturate. „Ar fi păcat să ratăm un astfel de proiect. A venit timpul să construim o anumită solidaritate în jurul unui proiect de o asemenea anvergură. În ceea ce priveşte concepţia şi strategia proiectului, am suficientă experienţă pentru a pune cap la cap lucruri pe care le ştiu şi le pot sintetiza, graţie şi unor cadre europene pe care le-am cunoscut. Voi pune la dispoziţie tuturor o platformă de idei, de dezbatere, care să permită comunităţii cunoaşterea îndeaproape a acestui proiect. Acest proiect va fi câştigător în măsura în care va fi asumat de comunitate, de factorii politici, de comunitatea economică”, a declarat Florin Cîntic. „Vom fi Capitală Culturală Europeană în măsura în care vom constata că tot ceea ce trebuie să facem nou şi îndrăzneţ în 2021 va duce la schimbarea vieţii comunităţii. Anul 2021 nu va fi o întâmplare, ci un punct dincolo de care vom fi mândri că suntem ieşeni”, a remarcat Dan Doboş, manager de proiect al Fundaţiei.

Parcul de la Teatru, modernizat, dar fără parcare subterană

În cadrul conferinţei de presă, primarul Gheorghe Nichita a anunţat că modernizarea parcului din faţa Teatrului Naţional va face obiectul unui proiect cu finanţare europeană, fără a mai fi amenajată o parcare subterană în zona respectivă. “Proiectul Capitalei Culturale Europene reprezintă cel mai important proiect de dezvoltare al Iaşului. Acest proiect va necesita să organizăm la Iaşi foarte multe evenimente, în special pe Axa Culturală, pe care deja am modernizat-o în cea mai mare parte. Un şantier în plin centrul oraşului ar putea să creeze mari probleme pentru proiectul Iaşi – Capitală Culturală Europeană. Astfel, am luat decizia ca parcul din faţa Teatrului Naţional să fie modernizat fără amenajarea unei parcări subterane”, a declarat edilul Iaşului, care a detaliat şi motivele care au stat la baza acestei decizii. „Putem identifica finanţare pentru parc, asigurăm funcţionalitatea instituţiilor culturale din zonă şi evităm scindarea comunităţii în opinii pro şi contra asupra acestui proiect. Ideea de Capitală Culturală Europeană este un interes major al Iaşului. Proiectul de amenajare a parcului va fi reanalizat de specialişti în arhitectură peisagistică şi va fi depus pentru finanţare în 2016”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*