Comunicatul PNL despre sistemul de supraveghere video – un discurs populist, aberant și plin de fracturi logice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/02/2018

Conducerea Primăriei Municipiului Iași a citit cu stupefacție și revoltă eseul botezat „comunicat de presă” și semnat de doi fruntași PNL, anume domnul deputat Marius Bodea și domnul consilier local Răzvan Timofciuc, pe care îl consideră doar un exemplu de discurs populist, aberant și plin de fracturi logice.

Din respect pentru opinia publică, conducerea Primăriei Municipiului Iași subliniază încă de la început că nu „spionatul ieșenilor” este scopul Hotărârii de Consiliu Local votate luni, 19 februarie, ci creșterea gradului de siguranță și ordine publică în municipiul Iași, obiectiv fundamental care intră în atribuțiile primarului, aparatului său de specialitate și Consiliului Local. De altfel, hotărârea de Consiliu Local respectivă vizează „aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru investiția Sistem integrat de supraveghere video pentru creșterea siguranței sociale si prevenirea criminalității în spațiile publice ale Municipiului Iași”, astfel încât se pare că domnii Bodea și Timofciuc nu au citit nici măcar titlul proiectului, darmite conținutul.

Proiectul privește montarea, într-un interval de patru ani, a sute de camere de supraveghere video în zonele cu potenţial de pericol la adresa locuitorilor Iaşului, fiind luate în calcul 333 de adrese care vor fi monitorizate permanent, în special parcurile, esplanadele, intrările şi ieşirile din oraş, spitalele, şcolile, grădiniţele, liceele, pieţele agroalimentare, parcurile de joacă pentru copii și zonele de agrement. Conducerea Primăriei Municipiului Iași va dispune demararea și extinderea acestui proiect funcție de rezultate, pornind de la unitățile de învățământ și spațiile de joacă, și subliniază faptul că toate problemele și nevoile comunității sunt importante, dar siguranța publică este o prioritate absolută și imediată!

În ultimii ani, cele două sisteme publice de supraveghere video existente în prezent, gestionate de Biroul de Management al Traficului și de Dispeceratul Poliției Locale, au demonstrat cu prisosință importanța supravegherii video în soluționarea cazurilor de infracțiune și nu numai. Astfel, în 2017, Biroului de Management al Traficului i-au fost solicitate din partea instituțiilor abilitate (Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția Municipiului Iași, Biroul de Investigații Criminale, Biroul Rutier și Secțiile de Poliție din subordine, Direcția Generală Anticorupție, Direcția Națională Anticorupție etc.) un număr de 638 de cereri (cu 168 mai multe față de anul 2016) de furnizare a imaginilor înregistrate de cele 59 de camere video administrate. De asemenea, în 2017, la Dispeceratul Poliției Locale au fost înregistrate un număr de 167 cereri din partea instituțiilor abilitate pentru furnizarea de imagini înregistrate de cele 118 de camere pe care le gestionează. În total, în 2017, prin intermediul sistemului de supraveghere video al Biroului de Management al Traficului au fost rezolvate 1.937 de incidente, de la accidente cu victime, tamponări și alte incidente de trafic, până la rezolvarea unor cazuri de încălcări grave ale legii (omucideri, furturi, tâlhării, tentative de viol, agresiuni sexuale etc.).

Dincolo de argumentele statistice, domnii Bodea și Timofciuc comit o serie de fracturi logice care le anulează „argumentația” oricum precară.

Mai întâi, domnii Bodea și Timofciuc scriu un lucru pe care se pare că nu îl înțeleg: „Acest tip de supraveghere se poate realiza, cu titlu preventiv, doar în scopul combaterii infracționalității grave, ceea ce nu este cazul în oraşul Iaşi”. Este un truism faptul că, din punct de vedere cronologic, supravegherea este anterioră infracțiunilor, fiindcă de aceea are rol preventiv, iar nu reparator… Cu alte cuvinte, mai întâi prevenim, inclusiv prin supraveghere video, apoi așteptăm să scadă infracționalitatea. Cifrele statistice vânturate de fruntașii PNL-iști fac referire la anul 2016, iar dacă indicatorii sunt reali, acesta este și un efect al prevenției, realizată inclusiv prin supraveghere video.

În al doilea rând, domnii fruntași PNL-iști avertizează, afectați de sindromul drobului de sare, cu privire la „efectele potenţiale de impietare asupra libertăţii şi intimităţii cetăţenilor” în spațiul public. Spre luminarea domnilor politicieni, spațiul public găzduiește comportament public, în timp ce viața intimă se desfășoară în spațiul… intim sau privat. „Intimitatea în spațiul public” este o contradicție în termeni.

În al treilea rând, domnul Bodea se plânge alarmist că: „Nu avem nicio garanţie că acest sistem de supraveghere în masă nu va fi folosit de către cei de la Putere în alte scopuri decât cele enunţate public”. Spre știința domnului deputat, nici nu este nevoie de vreo „garanție” specială, fiindcă singura garanție este legea! Dacă tot invocă situația fostului primar, domnul Bodea ar trebui să ia aminte că acesta are un dosar penal în curs tocmai pentru a încălcat legea în relația sa cu Poliția Locală și mijloacele acesteia.

„Din câte am înțeles eu din înșiruirea de aberații semnate de cei doi fruntași PNL-iști, domnii Bodea și Timofciuc vor să «prevenim» infracționalitatea după apariția acesteia, să oferim «garanții» că respectăm legea și să le oferim «intimitate» în spațiul public… Este ca și cum domnii Bodea și Timofciuc ar dori să se plimbe prin Podu Roș dezbrăcați, eventual furând de la tonete și buzunărind ieșenii, și ar fi foarte nemulțumiți că polițiștii și cetățenii nu le respectă „intimitatea”! Dincolo de glumă, mă aștept ca un cetățean învestit cu demnitatea de parlamentar de Iași să aibă preocupări mai serioase, să lupte pentru Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș și șoseaua de centură a orașului, pentru proiectele Moldovei și, mai ales, ale județului care l-a trimis în Parlament, să apere justiția și stabilitatea fiscală a țării. Asta ar trebui să facă un parlamentar care încasează mii de euro la casieria Camerei Deputaților, în timp ce oameni nevinovați sunt jefuiți, bătuți, umilți în spațiul public românesc prin «grija» unor politicieni obedienți. Îi recomand domnului Bodea să se autoinvite în comisia de «reformă» a justiției condusă de bunul său coleg Florin Iordache, fiindcă se pare că simt și gândesc la fel. Despre celălalt cetățean, ajuns nu se știe cum în Consiliul Local, chiar nu am ce să spun. Am văzut însă luni, 19 februarie, când Consiliul Local a votat în unanimitate bugetului Iașului pe acest an, că în PNL Iași există și oameni responsabili, care înțeleg să facă opoziție normală și cu care se poate dialoga atunci când vorbim de nevoile comunității, așa încât nu îmi pierd orice speranță că în politica ieșeană mai poate exista un dram de normalitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comments

comments

Categoria: infrastructura

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*