Compania de Transport Public, noul serviciu de transport în comun al Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/09/2016

Regia Autonomă de Transport Public (RATP) a devenit Compania de Transport Public (CTP). Demersul municipalităţii vine după ce vechea societate a intrat în faliment. „Cred că a fost cea mai înţeleaptă decizie la care am asistat din partea unui judecător sindic şi creează, cu adevărat, premisele modernizării transportului public din Iaşi. Am parcurs toate căile legale, atât din punct de vedere juridic, cât şi economic, astfel încât Compania de Transport Public Iaşi este funcţională 100%. Consiliul Local a avizat deja contractul şi anexele sale. Astăzi (16 septembrie – n.r.) am emis dispoziţia privind transferul bunurilor de la vechea la actuala companie de transport public. S-au făcut angajările de personal, am achiziţionat mai multe autobuze noi, care au fost direct transferate către noua companie, a fost stabilit organul de conducere şi am transferat două milioane de lei pentru asigurarea funcţionării până când vor face încasări. Conform statului, noua companie va fi condusă de către Cristian Stoica, iar după încheierea procedurii de faliment a RATP, alături de el, dar pe funcţia de director, va veni Maricel Ghercă. Ieşenii trebuie să ştie că nu există nicio restricţie în utilizarea abonamentelor. Vor funcţiona ca şi până acum, până în momentul schimbării lor. În cursul acestei săptămâni vor fi editate şi noile tichete de călătorie, care vor fi livrate la tonete până joia viitoare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a menţionat că este încrezător în şansele noii societăţi, ţinând cont că anul trecut, deşi se afla într-o situaţie dificilă, RATP a obţinut profit. Acesta a detaliat şi următorii paşi pe care municipalitatea ieşeană îi va face în vederea achiziţiei lotului de 75 de autobuze noi. „Planul de modernizare a transportului comun va continua cu liniile de tramvai, pentru care vrem să obţinem fonduri europene prin Axa 4, unde avem alocate circa 49 milioane de euro, şi cumpărarea pachetului de autobuze prin împrumutul BERD. Ieri (15 septembrie – n.r.) am avut o întâlnire cu reprezentanţii băncii. Am stabilit calendarul contractării. Până în 15 octombrie se va finaliza contractul de împrumut, inclusiv avizul Comisiei de creditare a BERD, după care intrăm în aprobarea Consiliului Local, iar în luna decembrie vom putea organiza procedura de licitaţie pentru achiziţia de autobuze”, a mai spus Mihai Chirica.

 

Bugetul CTP a fost aprobat în luna mai

Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al Companiei de Transport Public SA Iaşi şi a estimărilor pentru anii 2017-2018 a fost aprobat de consilierii locali în şedinţa din 31 mai. CTP Iaşi şi-a fundamentat veniturile ținând cont de nivelul estimat al cererii pentru anul 2016, iar cheltuielile au fost stabilite în funcţie de planul de transport, numărul de mijloace de transport necesar pentru acoperirea tuturor traseelor, volumul cheltuielilor materiale, consumurile specifice normate, prevederile legale privind amortizarea mijloacelor fixe, contribuţiile stabilite de lege aferente drepturilor salariale, precum şi de nivelul estimat al indicelui de creștere al prețurilor pe anul 2016. Ca urmare, rezultatul brut estimat pentru anul 2016 arată un profit în valoare de 141.000 lei, în urma preconizării unor venituri totale în sumă de 55.496.000 lei şi a unor cheltuieli totale de 55.355.000 lei. De asemenea, noua societate estimează pentru anii 2017 şi 2018 venituri de 97.514.000 de lei, respectiv 99.757.000 de lei. Propunerile de buget pentru anii 2017-2018 s-au întocmit pe baza indicatorilor de creștere a prețurilor de consum pentru anii 2017 (2,5%) şi 2018 (2,3%), estimaţi  de Comisia Națională de Prognoză.

 

Comments

comments

Categoria: CTP

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*