Colegiul Racoviţă, 50 de ani de Excelenţă în Educaţie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/11/2014

Prestigiosul Colegiu Naţional Emil Racoviţă împlineşte 50 de ani de la înfiinţare, eveniment promovat în perioada 24 – 30 noiembrie 2014 printr-o serie de manifestări speciale.

Colegiul Racovita

Performanţă
Longevitatea şi performanţa unităţii de învăţământ au fost recunoscute anul acesta în cadrul Galei Premiilor EduManager.ro. Remus Pricopie, ministrul Educaţie, a acordat colegiului „Premiul pentru 50 de ani de Excelenţă în Educaţie”. Nivelul de excepţie al calităţii actului educaţional de la Colegiul Emil Racoviţă este evidenţiat prin performanţe absolut remarcabile. De pildă, din 1980 şi până în prezent, niciun absolvent al liceului nu a picat examenul de bacalaureat. De asemenea, elevii de la Racoviţă se regăsesc mereu în rândul performerilor la olimpiadele naţionale şi internaţionale. Nu mai puţin de trei elevi ai liceului au fost premiaţi în cadrul ediţiei din acest an a Serii Valorilor organizată de Primăria Iaşi: Alexandra Constantin – bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie, Bianca Ilaşcu şi Iulia Hristea – poziţiile 1 şi 3 la Olimpiada Internaţională de Elenism. “O şcoală tânără, dar care şi-a creat un nume prestigios şi e pe cale să-şi făurească o nobilă tradiţie. Am avut impresia, aici, a redescoperirii celor mai generoase figuri de magiştri ieşeni de odinioară”, nota în 1984 academicianul Constantin Ciopraga în cartea de onoare a liceului.

Scurt istoric:

  • Septembrie 1964: a fost înfiinţat sub numele de „Școala Medie nr. 9”, ca urmare a extinderii cartierului din această zonă şi ca urmare a generalizării învăţământului de 8 ani
  • 1966: s-au înfiinţat clase speciale de fizică, fapt ce a sporit prestigiul liceului, care a şcolarizat elevi din toată Moldova
  • 1967: au apărut clase speciale de biologie
  • 1969: liceul a primit numele marelui biolog „Emil Racoviţă”
  • 1970: a devenit şcoală experimentală pe lângă Institutul de Știinţe Pedagogice-filiala Iaşi
  • 1975: ca urmare a generalizării învăţământului de 10 ani şi a unei reorganizări a sistemului de învăţământ, şcoala a devenit Liceul de Știinţe ale Naturii „Emil Racoviţă”
  • 1991: ca urmare a profundelor schimbări generate de Revoluţia din decembrie 1989, a reformelor din învăţământul românesc, s-a revenit la vechea organizare, unitatea de învăţământ devenind Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”
  • 1992: au fost înfiinţate primele clase bilingve şi cu predare intensivă în limba engleză şi limba franceză
  • 2001: ca o recunoaştere a calităţii procesului instructiv-educativ din această şcoală şi a performanţelor obţinute de-a lungul anilor, liceul a primit titlul onorific de Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”
  • 2007: s-a inaugurat noul corp de clădire

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*