Colectarea selectivă a deșeurilor, dezbătută de consilierii locali

Publicat de Curierul de Iasi la data de 01/02/2019

În urma interpelărilor unor consilieri locali privind graficul de ridicare a deșeurilor, primarul Mihai Chirica a prezentat în cadrul ședinței Consiliului Local de joi, 31 ianuarie, provocările campaniei de încurajare a populației pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

„Nu negăm faptul că nu au fost câteva sincope de la demararea procesului de colectare selectivă a deșeurilor. Aceste aspecte au fost semnalate inclusiv de noi, știm de ele și au fost aduse aduse la cunoștința operatorul de salubritate. Unele din aceste sincope au fost și corijate între timp. Totuși, avem mai puțin de o lună de zile de când am început colectarea selectivă a deșeurilor. Este îmbucurător că cetățenii conștientizează tot mai mult necesitatea implementării acestui proces. În consecință, ritmul de umplere a containerelor specializate pentru deșeurile colectate selectiv este mult mai mare decât s-a prognozat inițial. Având în vedere această situație s-a actualizat graficul de ridicare a deșeurilor colectate selectiv, dar s-au și adăugat containere acolo unde a fost cazul. Am văzut raportările Salubris SA, iar cantitățile deșeurilor colectate selectiv au crescut simțitor. Cred că este important ca fiecare dintre noi să ne implicăm în creșterea procentajului de colectare selectivă a deșeurilor, fie că e vorba de simpli cetățeni, de persoane juridice, de operatorul de salubritate sau de autoritatea publică locală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe de altă parte, directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, a informat consilierii locali faptul că se fac achiziții de utilaje noi care vor fi folosite la gestionarea deșeurilor colectate selectiv.

„Vreau să asigurăm cetățenii Municipiului Iași, dar și aleșii locali că Salubris SA urmează și o politică investițională. În acest sens, în aceste zile voi semna un contract pentru achiziția a opt autogunoiere, care se vor adăuga utilajelor pentru colectarea deșeurilor reciclabile, printr-un flux de două ori pe lună. După luna august, sper că vom mai semna un contract pentru alte opt autogunoiere dedicate tot colectării separate a deșeurilor. Am încredere că până la sfârșitul acestui an acest proces va avea un flux avantajos pentru toate părțile implicate”, a afirmat directorul Salubris SA.

De asemenea, directorul societății de salubritate a mai precizat că, pentru o mai bună monitorizare a colectării selective a deșeurilor de către cetățenii din gospodării individuale, se va furniza inclusiv seria tomberonului aferent clientului Salubris SA, astfel încât în momentul verificării acestuia se va acorda bulina verde pentru calificativul „conform” (și numărul săptămânii când a avut loc controlul) sau bulina roșie pentru calificativul „neconform”, situație în care și tariful va fi unul calculat diferențiat pe factura de salubritate.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*