Clădirea muzeului municipal îşi recapătă aspectul de odinioară

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/03/2015

Imobilul ce va găzdui Muzeul Municipal îşi recâştigă valoarea istorică prin restaurare şi consolidare. Aflată iniţial într-o avansată stare de degradare, clădirea Burchi – Zmeu trece acum printr-o transformare majoră. La final, se va reda Iaşului un important monument, martor al istoriei oraşului. În acest moment, restaurarea este realizată în proporţie de 45% şi va fi finalizată complet până în luna octombrie a acestui an.

Proceduri complexe
muzeu municipal_internship (52)Până acum a fost terminată reconstrucţia acoperişului folosindu-se structura şi materialele specifice începutului de secol XIX, când a fost ridicată clădirea. Totodată, pe parcursul anului trecut, au fost decapaţi şi consolidaţi pereţii de cărămidă, a fost refăcută fundaţia, au fost montate reţelele de electricitate şi cele sanitare. În acest an, lucrările au continuat cu tencuirea zidurilor, în încăperile de la etaj ajungându-se la etapa finisajelor. Procedurile complexe de restaurare se desfăşoară pe o suprafaţă, etaj şi parter, de 1.000 de metri pătraţi, iar finanţarea este asigurată printr-un proiect european cu o valoare totală de 12,5 milioane lei.

Şi în curte
Săptămâna viitoare vor intra în lucrări faţadele clădirii pentru a readuce imaginea arhitecturală de epocă. În primă instanţă, va fi consolidată structura exterioară, arcadele  şi coloanele faţadei principale. Sunt păstrate cât mai multe din elementele de construcţie originale şi, acolo unde nu se poate, vor fi refăcute după modelul istoric. Spre exemplu, au fost făcute mulaje după decoraţiunile arhitecturale exterioare pentru a putea fi reconstruite după finalizarea consolidării. Odată cu restaurarea clădirii va fi modernizată şi curtea edificiului. Vor fi realizate în cadrul proiectului alei pietonale şi carosabile de acces şi va fi amenajată o zonă verde în jurul viitorului muzeu.

Pardoseală transparentă
Săpăturile pentru consolidarea fundaţiei au descoperit porţiuni de ziduri vechi, arheologii urmând să stabilească destinaţia iniţială a construcţiei de piatră. Fiind un martor al istoriei, zidul va fi inclus în cadrul proiectului şi va fi păstrat pentru a putea fi observat de viitorii musafiri ai muzeului. După tratarea pietrei, încăperea în care a fost descoperit zidul va avea o pardoseală ornamentală transparentă.
muzeu municipal_internship (61)De asemenea, în pereţii interiori vor fi păstrate două zone fără tencuială pentru ca vizitatorii să poată remarca elementele de construcţie a clădirii, cărămizile de secol XIX şi cele de secol XX.

Identificarea exponatelor
În paralel cu lucrările de restaurare, se desfăşoară pregătirile pentru înfiinţarea muzeului. Municipalitatea a creat o echipă din istorici şi muzeografi care, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional, vor elebora tematica şi conceptul viitoarei instituţii. Documentaţia va sta la baza acreditării. De asemenea, echipa de specialişti face demersurile necesare pentru identificarea şi colectarea exponatelor, obiecte cu valoare istorică. Se încearcă, în acest sens, recuperarea patrimoniului Muzeului Municipal, instituţie ce a funcţionat în perioada interbelică avându-l la conducere pe reputatul istoric ieşean Gheorghe Ghibănescu. Conform programării din proiect, Muzeul Municipal va fi deschis vizitatorilor în primăvara anului viitor.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*