Cinci proiecte cu bani UE

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/04/2013

În  zona Păcurari – Copou – Centru sunt prevăzute lucrări importante cu finanţare nerambursabilă de la UE.

■ În proiectul „Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică, turistică” se vor reface străzile Lascăr Catargi, V. Conta, se vor finaliza lucrările de pavare cu piatră cubică pe Ştefan cel Mare şi IC Brătianu. La final, proiectul va însemna 18 kilometri de stradă complet modernizată şi 3,6 kilometri de cale de rulare a tramvaielor schimbată. În total, se vor investi 91 milioane lei, fondurile fiind acoperite în proporţie de 98% din finanţare europeană nerambursabilă.

La finalizare, pasajul subteran Eminescu va revoluţiona traficul auto din centru

■ Proiectele europene sunt completate cu lucrările de pe Axa Est – Vest. Demarat în 2012, proiectul presupune reabilitarea şi modernizarea a patru artere importante ce traversează Iaşul: şos. Păcurari, str. Păcurari, bulevardul Independenţei şi str. Elena Doamna. În Păcurari, lucrările sunt aproape finalizate. Pe Elena Doamna, şina de tramvai a fost schimbată, iar un strat nou de covor asfaltic va fi pus imediat ce vremea se va mai încălzi. Cel mai important şi mai spectaculos element al acestui proiect este pasajul subteran de la Fundaţie, construcţie care ar trebui finalizată în acest an. Şi valoarea acestor investiţii este de aproximativ 90 milioane de lei.

■ Un al treilea proiect cu finanţare europeană început anul trecut, dar care va fi terminat anul acesta prevede modernizări de străzi şi parcări amplasate central. În urma unei investiţii de aproximativ 9 milioane de lei vor fi refăcute 10 străzi (C. Negri, Bărboi, Armeană, Sf. Sava, Agatha Bârsescu, Dancu, Vovidenie, Vasile Stroiescu, Ion Baciu, Matei Millo), o stradelă (Bărboi) şi parcările de lângă Teatru, din spatele Primăriei şi cea de la intersecţia străzilor Armeană cu Bărboi.

■ Şi Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din Copou va fi reabilitat tot cu bani europeni. Primăria are în implementare un proiect ce valorează aproximativ 11 milioane de lei, adică echivalentul a 2,5 milioane de euro. Investiţia constă în consolidarea celor patru corpuri deja existente, precum şi în construirea unui nou corp, cu o capacitate de găzduire de 41 de locuri. Noul imobil va avea la demisol o spălătorie, la parter o sală de mese şi zona administrativă, iar cele două etaje vor fi destinate cazării.

■ Un alt proiect ce va fi realizat în zona centrală prevede consolidarea şi restaurarea unui imobil în vederea înfiinţării Muzeului municipal. În acest sens, va fi reabilitat imobilul din strada Zmeu, numărul 3. Proiectul are finanţare europeană, costurile fiind estimate la aproximativ 20 milioane de lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*