Cinci oferte pentru proiectarea unui nou stadion municipal

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/09/2019

Primăria Municipiului Iași va construi un stadion municipal modern. Noul stadion va avea 15.000 – 20.000 de locuri, urmând să beneficieze de toate dotările cerute de normele FRF și UEFA. Termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul licitației deschise pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică pentru acest obiectiv a fost miercuri, 11 septembrie, ora 15.00. Nu mai puțin de cinci firme sau asocieri au depus oferte: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA, Dico & Țigănaș Birou de proiectare, Popp &  Asociații, Sigm-Home Project SRL și Tec Telecom SRL.

Valoarea maximă a contractului este de 3.949.579,83 lei, fără TVA, respectiv 4.699.999,99 lei, cu TVA, adică aproape un milion de euro, durata contractului urmând a fi de maxim opt luni de la data emiterii ordinului de începere. Criteriul de atribuire a licitației este cel mai bun raport calitate – preț.

Pentru acest obiectiv, municipalitatea a propus două posibile amplasamente, ambele aflate în proprietatea acesteia: terenul proprietate publică de 140 de hectare din Moara de Vânt (zonă liberă de sarcini) și actualul teren pe care se află Stadionul „Emil Alexandrescu”. Pentru fiecare amplasament posibil ofertanții vor trebuie să prezinte câte un studiu cu avantajele și dezavantajele fiecăruia din punct de vedere al accesabilității și dotărilor edilitare din zonă.

Printre studiile pe care compania câștigătoare va trebui să le realizeze se numără studiul de amplasament, studiul topografic, studiul geotehnic, studiul de coexistență (dacă este cazul), documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (acolo unde este cazul), studiul de fezabilitate, documentația tehnică pentru obținerea avizelor/acordurilor/autorizațiilor necesare pentru obținerea autorizației de construire, care nu au fost solicitate prin certificatul de urbanism (în cazul în care se impun), proiectul tehnic pentru autorizarea executării lucrărilor, proiectul tehnic de execuție și documentația tehnică pentru organizarea execuției.

Despre actualul stadion

Actualul stadion se află pe același loc unde se găsea arena pe care se disputau meciurile de fotbal ale echipelor ieșene din perioada interbelică, Textila M.V., Victoria C.F.R. și Ateneu Tătărași, toate trei la nivelul celei de-a doua divizii. După anul 1947 pe această arenă își disputau meciurile de campionat, în aceeași divizie, echipele ieșene Locomotiva și C.S.U. (ulterior Știința). Tot pe acest stadion se disputau și meciurile de handbal ale echipei Știința Iași, în prima categorie a țării, precum și cele de rugby ale divizionarei A CSMS Iași. Mai târziu, prin fuziunea celor două echipe de fotbal, Locomotiva și Știința, s-au format, din anul 1958, echipele Unirea și C.S.M.S. După 1950 stadionul capătă denumirea „23 august”. În anul 1959 conducerea orașului ia hotărârea renovării vechii arene, lucrare care se va termina în anul 1960. Din 1992 stadionul a fost numit după fostul jucător al Politehnicii și primar al Iașului, Emil Alexandrescu.

Inițial stadionul avea o capacitate de 12.500 de locuri, însă după montarea scaunelor de plastic această cifră a scăzut la 11.390 (fără tribuna oficială). Complexul este alcătuit din teren de joc (gazon) pentru fotbal, pistă pentru atletism, construcții pentru public (tribuna 0; tribuna A, separată prin tribuna 0, în două părți egale; tribuna B; două peluze) cu gradene descoperite și scaune pentru spectatori. Tribuna oficială se află în prelungirea tribunei 0, fiind o construcție cu regim de înălțime P + 2E. Arena actuală mai include spații amenajate sub parte din gradene pentru servicii pentru sportivi, administrație, cazare și comerț, precum și porți de acces cu sisteme de control și împrejmuire, sisteme de nocturnă, alei carosabile și pietonale și spații verzi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*