Cerneală și Celuloid: „Fahrenheit 451”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/04/2018

Joi, 19 aprilie 2018, începând cu ora 17.30, la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași (Casa de Cultură a Sindicatelor, Bd. Socola nr. 34), are loc proiecția filmului „Fahrenheit 451” (1966), producție inspirată de romanul omonim scris de autorul american Ray Bradbury, publicat pentru prima dată în 1953. Romanul a fost o sursă de inspirație și pentru alte scenarii de filme de lung metraj sau seriale, dramatizări, dar și pentru un joc pe calculator interactiv. Regia și scenariul ecranizării poartă semnătura lui François Truffaut, cu Oskar Werner și Julie Christie în rolurile principale.

Filmul – care prezintă parabola unei societăți în care cititul este interzis, iar arderea cărților este legiferată – nu a fost ales întâmplător. Pe 10 martie s-au împlinit 85 de ani de la distrugerea și arderea de către naziști, în Piața Operei din Berlin, a cărților celor mai mari intelectuali, în cea mai mare parte opere ale scriitorilor evrei.

Evenimentul este dedicat Zilei Mondiale a cărţii şi a Dreptului de autor, sărbătorită anual pe 23 aprilie. Moderatorul întâlnirii este jurnalistul Vlad Frânghiu.

Intrarea este liberă.

 

 

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*