Ceremonii de comemorare a eroilor Marelui Război

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/11/2013

Excelenţa Sa, Philippe Gustin, Ambasadorul Republicii Franceze în România a participat alături de autorităţile locale la ceremonia de comemorare a soldaţilor francezi căzuţi în Primul Război Mondial pe pământ românesc. Ceremoniile de la Iaşi au fost organizate cu prilejul marcării Armistiţiului din 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat Primul Război Mondial.

francezi (26)

Diplomatul francez a participat la ceremonia militară din Cimitirul Eternitatea la Monumentul Soldatului Francez, la un moment de reculegere la mormântul consulului Victor Place şi la o depunere de coroane la bustul generalului Henri Berthelot din curtea Teatrului Naţional (foto). Manifestările, organizate anual la iniţiativa reprezentanţilor francezi, rememorează relaţiile dintre cele două ţări în perioada conflagraţiei mondiale, în care Iaşul a jucat un rol important. Între 1916 şi 1918, Iaşul a fost capitala României şi gazda misiunii militare franceze condusă de generalul Berthelot.

Monumente franceze puse în valoare

Vizita oficială a ambasadorului francez a readus în discuţie planurile de colaborare cu municipalitatea ieşeană pentru punerea în valoare a monumentelor dedicate prezenţei franceze la Iaşi în perioada Primului Război Mondial. Primăria Iaşi va sprijini astfel consolidarea şi restaurarea Monumentului Soldatului Francez din cimitirul Eternitatea. De asemenea, va intra în analiză comună mutarea bustului generalului Berthelot din curtea Teatrului Naţional Iaşi într-o altă locaţie. Amplasamentele propuse de reprezentanţii Primăriei pentru o mai bună punere în valoare a monumentului sunt Aleea Generalilor de pe Copou, din dreptul Garnizoanei Iaşi, şi intersecţia dintre bulevardul Carol şi strada Gen. Berthelot. Decizia finală a amplsamentului va fi luată de o comisie comună formată din istorici şi reprezentanţi ai Ambasadei Franţei.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*