Centrul Expoziţional „Moldova”, cel mai modern din ţară, a fost inaugurat

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/12/2010

Iaşul are începând din 2011 cel mai modern centru expoziţional din ţară, al doilea ca mărime după centrul expoziţional ROMEXPO, din Bucureşti.

Primarul Gheorghe Nichita şi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, împreună cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est au inaugurat marţi, 28 decembrie 2010, clădirea noului centru expoziţional, realizată în urma derulării cu succes a unui proiect în valoare totală de aproape 9 milioane de euro prin Programul european PHARE 2004-2006 CES – Dezvoltarea infrastructurii regionale.

Proiectat pe 3 corpuri, Centrul Expoziţional „Moldova” răspunde tuturor necesităţilor celor care vor expune, toate aspectele legate de accesul persoanelor şi al mărfurilor, spaţii de expunere, locuri de parcare, ambianţă interioară sau necesităţi imediate ale vizitatorilor sau expozanţilor fiind luate în considerare.

„Îmi amintesc o dimineaţă friguroasă a anului 2004 când, împreună cu domnul Lucian Flaişer, preşedintele CJ Iaşi la acea dată, căutam în municipiul Iaşi un amplasament potrivit pentru a construi acest modern centru expoziţional. Încă de la început, acest proiect a reprezentat pentru noi o provocare, am întâmpinat de-a lungul timpului o serie întreagă de probleme şi de obstacole care au fost, iată, depăşite, iar acest lucru mă bucură enorm. Municipalitatea ieşeană este partener în acest proiect, contribuţia financiară fiind egală cu cea a Consiliului Judeţean, în plus noi suntem cei care am oferit terenul de 15.000 mp pentru realizarea acestui obiectiv de investiţie”  – a spus la inaugurare primarul Gheorghe Nichita.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, a adresat mulţumiri tuturor celor care au ajutat la realizarea noului centru expoziţional, afirmând că parteneriatul cu Primăria Municipiului Iaşi şi sprijinul municipalităţii se concretizează în finalizarea celui de-al doilea obiectiv major de investiţii cu fonduri europene derulat de către Consiliul Judeţean Iaşi, după cel care a vizat reabilitarea ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia.

Reprezentanţii MDRL şi ai ADRNE au apreciat ca un exemplu de bună practică colaborarea în cadrul proiectului de la Iaşi între autorităţile locale, regionale şi centrale, această colaborare ducând la bun sfârşit un proiect cu fonduri europene care dezvoltă infrastructura de afaceri şi stimulează creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din regiunea Moldovei.

Detalii tehnice:

Centrul Expoziţional “Moldova are 3 corpuri de clădire care însumează circa 6000 mp de spaţiu pentru târguri şi expoziţii, alţi 2000 mp fiind disponibili pentru platforma expoziţională în aer liber.

Finanţarea obiectivului de investiţii a fost asigurată din fonduri PHARE – 5 milioane de euro, fonduri guvernamentale – 1,6 milioane de euro şi fonduri locale – contribuţia de 2,1 milione de euro fiind împărţită în mod egal de Primăria Municipiului Iaşi şi de Consiliul Judeţean.

Proiectantul general al Centurlui Expoziţional “Moldova” este Arhitect Grup Iaşi, dirigenţia de şantier a fost asigurată de EPTISA Internacional, iar firma executantă a lucrării CONEST SA & Nova Construct.

Comments

commentsTrackbacks / Pings
*