Centenarul Unirii Basarabiei cu României, marcat prin evenimente inedite în centrul Iașului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/03/2018

Marți, 27 martie, Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași organizează evenimentul „Hora Unirii”. Acțiunea face parte din programul Festivalului Cultural Basarabia, organizat de 16 asociații membre ai Federației Asociațiilor de Basarabeni din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Consulatul General al Republicii Moldova la Iași, Departamentul Centenar Iași, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România, Alianța Națională a Asociațiilor Studențești din România si Alten Iași.

„Scopul acestui eveniment este, atât promovarea românismului în mediul tinerelor generații, și în societate, în general, cât și sacralizarea evenimentelor care au avut loc acum o sută de ani, în data de 27 martie 1918, când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România. De asemenea, avem în vedere creșterea interesului comunității ieșene față de importanța Centenarului Marii Uniri prin prisma evenimentelor din cadrul Festivalului Cultural Basarabia. Activitățile organizate de ATRAG Iași în Piața Unirii, și nu numai, vin să sensibilizeze locuitorii orașului Iași și să le amintească că, de fapt, peste Prut locuiesc aceeași români, care din cauza realităților istorice foarte crude, au fost nevoiți să se desprindă de Patria Mamă.” a declarat Murafa Cristin, Președinte ATRAG Iași.

Evenimentul se va desfășura așadar, marți, 27 martie, în Piața Unirii,  în intervalul orar 16:00 – 19:00, și va include o gamă variată de momente festive, artistice și de divertisment. Momentul festiv al evenimentului va fi un flashmob, la care toți cei prezenți la eveniment vor construi sigla Departamentului Centenar Iași cu 100 cartonașe colorate, pentru a marca importanța anului în istoria românilor de pretutindeni.

„Momentele artistice vor fi marcate de: interpretare de cântece tematice, recitaluri de poezii, spectacole de teatru, iar momentul culminant al evenimentului va fi Hora Unirii, dansată la final cu toți cei prezenți în Piața Unirii. Momentele de divertisment vor consta în: legarea panglicilor de tricolor la mâinile trecătorilor, oferirea de dulciuri din Basarabia, defilarea în costume populare românești în Piața Unirii.” au precizat organizatorii evenimentului.

Proiectul a ajuns la a IX-a ediție și se desfășoară sub egida Festivalului Cultural Basarabia, organizat de ATRAG anual în perioada martie – aprilie și presupune derularea mai multor evenimente culturale dedicate românilor de pe ambele maluri ale Prutului în contextul Centenarului Marei Uniri.

Despre ATRAG Iași

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) Iași, fondată în 2005, este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, care are ca scop reprezentarea intereselor socio-profesionale a tinerilor români din afara granițelor României pe lângă autoritățile și administrația învățământului, administrația de stat, precum și față de alte organizații naționale și internaționale din România.

La nivel național, ATRAG Iași este membru al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești (ANOSR) din România și membru fondator al Federației Asociațiilor Basarabene (FAB) România. În prezent, ATRAG deține funcția de Vice-Președinte FAB România, scopul fiind reprezentarea intereselor comune ale studenţilor şi elevilor de etnie română din Republica Moldova aflaţi la studii în România cu stimularea participarii acestora la actul educaţional şi la viaţă socială, economică şi culturală.

 

Pagina de Facebook a asociației: https://www.facebook.com/atrag.iasi/

Linkul către evenimentul creat pe Facebook: https://www.facebook.com/events/240392376505260/

Link-uri utile:

https://www.facebook.com/romania.FAB/videos/1855876801221360/,
https://www.facebook.com/romania.FAB/

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*