Centenarul plecării Misiunii Militare Franceze din România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/02/2018

Vineri, 23 februarie, Primăria Municipiului Iași și Institutul Francez din Iași au marcat împlinirea Centenarului plecării Misiunii Militare Franceze din România. Manifestarea a inclus Simpozionul „Misiunea Militară Franceză în România”, la care au participat istorici francezi și români, precum și prezentarea expoziției „Rolul Misiunii Militare Franceze în Marele Război”, al cărei curator a fost istoricul Sorin Iftimi și a cărei prezentare a fost realizată de istoricul Aurica Ichim. Cele două evenimente au avut loc la Institutul Francez din Iași.

Manifestarea a fost precedată de o conferință de presă care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, la care au participat Flavien Garrigou Grandchamp, atașatul militar al Ambasadei Republicii Franceze la București, Frédéric Dessberg, director de studii în cadrul Saint-Cyr Coëtquidan, și istoricul Cosmin Popa, reprezentantul Academiei Române pentru Programul Centenar. Din partea municipalității au luat cuvântul viceprimarul Radu Botez și Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, care a fost și moderatorul evebimentului. Jurnalistul Nicolas Don, președinte al Fundației Actus, a transmis un mesaj video.

„Sunt foarte sensibil în calitate de militar, mai mult decât în calitate de istoric la această evocare a generalului Berthelot și a misiunii militare franceze. Sunt cu atât mai sensibil, cu cât m-am deplasat, la fel ca predecesorii mei, în luna noiembrie, de Ziua Armistițiului, pentru a comemora soldații francezi la Iași. Am putut să observ cât de multe lucruri sunt făcute în jurul acestei zile comemorative. Sunt suprins în mod plăcut de modul în care România și, mai ales, Iașul mențin vie amintirea generalul Berthelot și a misiunii sale. Cele două entități sunt aproape necunoscute în Franța, dar sunt mult mai cunoscute în România. La fel ca dumneavoastră, nutresc speranța că acest simpozion va fi un nou început pentru dezvoltarea relațiilor culturale franco-române, pe lângă cele economice existente deja și că spiritul acestui eveniment se va prelungi de-a lungul programului dedicat Centenarului”, a declarat atașatul militar al Ambasadei Republicii Franceze la București.

Viceprimarul Radu Botez a declarat că „Iașul a fost și va rămâne întotdeauna un bastion al francofoniei și aici, mai mult decât oriunde în România, spiritul relațiilor româno-franceze este prezent”.

Frédéric Dessberg, director de studii în cadrul Saint-Cyr Coëtquidan, și-a exprimat dorința de a demara relații la nivel universitar cu Universitatea „Al. I. Cuza” și de a continua cercetările pe acest subiect la Iași, inclusiv cu ajutorul studenților francezi.

Istoricul Cosmin Popa, reprezentantul Academiei Române pentru Programul Centenar, a evidențiat importanța rolului pe care l-a avut generalul Henri Mathias Berthelot, șeful Misiunii militare franceze în România în cursul Primului Război Mondial, și multitudinea de calități dovedite de acesta. Totodată, cercetătorul științific din cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” a criticat lipsa unui program consistent la nivel național cu privire la Centenarul Marii Uniri.

„Din păcate, ne aflăm într-o situație asemănătoare cu cea de acum 100 de ani: suntem sub un soi de ocupație a incapacității de a gândi strategic, a incapacității de a inova și, iată, ne întoarcem din nou la Iași spre a rezista. Căci aceasta este ceea ce face Primăria Municipiului Iași prin programul său dedicat Centenarului. Nu întâmplător municipalitatea ieșeană are acest parteneriat cu Academia Română. A fost singura capabilă să pună pe masă în discuțiile noastre un program pentru Centenar consistent, durabil, constituit nu doar din pomeni militarizate sub steaguri, ci din lucrări, din cărți, din întreprinderi durabile, capabile să reziste dincolo de acest an. Pentru asta trebuie să îi fim toți recunoscători și sper ca echipa de aici să reușească să învingă imobilitatea și absența unei viziuni naționale cu privire la ceea ce ar trebui să fie Centenarul României”, a declarat Cosmin Popa.

Acesta a adăugat că pe parcursul verii, la conacul generalului Berthelot din comuna omonimă hunedoreană, Academia Română va organiza o serie de manifestări menite să-l onoreze pe acesta și Misiunea Militară Franceză în România în timpul Primului Război Mondial.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*