Ce este Fondul European de Dezvoltare Regională?

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/01/2019

Politica de coeziune este principala politică de investiții a Uniunii Europene. Această politică se adresează tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană,  sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții. Politica de coeziune vine în completarea altor politici ale UE, precum  cele din domeniul educației, ocupării forței de muncă, energiei, mediului, pieței unice, cercetării și inovării. Obiectivele politicii regionale sunt realizate prin intermediul a trei fonduri: Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune (FC) şi Fondul social european (FSE).

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este unul dintre principalele instrumente ale politicii de coeziune europene. Obiectivul acestuia este de a contribui la reducerea disparităților dintre regiunile europene în materie de niveluri de dezvoltare și la reducerea întârzierilor înregistrate în dezvoltarea regiunilor defavorizate.

Axele prioritare sunt următoarele:

– cercetarea și inovarea;

– tehnologiile informației și comunicațiilor;

– întreprinderile mici și mijlocii;

– promovarea unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

În perioada 2014-2020, Uniunea Europeană alocă peste 325 de miliarde EUR politicii de coeziune, dintre care aproape 256 de miliarde EUR pentru două fonduri structurale: FEDR și Fondul Social European. Nivelul de cofinanțare necesar pentru proiectele finanțate din FEDR este adaptat în funcție de dezvoltarea regiunilor în cauză. În regiunile mai puțin dezvoltate (și regiunile ultraperiferice), FEDR poate finanța până la 85 % din costurile proiectelor. În regiunile de tranziție, FEDR poate finanța până la 60 % din costurile proiectelor, iar în regiunile mai dezvoltate, până la 50%.

Vrei să afli cum te poate ajuta politica de coeziune? Accesează site-ul Comisiei Europene sau adresa www.cohesionpolicy.com.

(Material realizat cu sprijinul Asociaţiei EuroDEMOS)

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*