Casa Ghica – Calimachi a intrat în patrimoniul municipalităţii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/11/2017

Municipalitatea a finalizat achiziţionarea casei Ghica – Calimachi, fostul sediu al PNŢCD din str. Cuza Vodă, contra unei sume de 3,7 milioane de lei.

„Investiţia vine şi punctează un an bun pentru Primăria Municipiului Iaşi, adăugându-se altor clădiri dedicate actului cultural, de exemplu cinematografele preluate recent de către municipalitate. Aşa cum s-a discutat şi în şedinţa de Consiliu local, intenţia este de a înfiinţa un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri. Clădirea are un spaţiu generos, iar terenul are peste 2.000 de metri pătraţi. Clădirea este afectată de trecerea timpului, dar va fi redată circuitului publicului, pentru că tinerii merită să ştie de unde a pornit Marea Unire şi faptul că Iaşul a fost oraşul implicat direct în acest act istoric. Deocamdată, clădirea este supusă unei expertize de specialitate şi, în funcţie de rezultatul acesteia, vom da drumul la proiectul tehnic”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Imobilul, care timp de un deceniu și jumătate a găzduit sediul PNȚCD Iași, este situat pe strada Cuza Vodă, nr. 41. Decizia de achiziționare a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Local din 29 august, din comisia de negociere făcând parte specialiști ai municipalității și consilieri locali din toate partidele care au reprezentați în legislativul ieșean. Aleşii locali au aprobat propunerea executivului cu condiția ca în clădire să funcționeze în viitor un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri.

Imobilul a fost retrocedat în 2006 în baza unei sentințe definitive a judecătorilor din 2005. Pe lângă sediul PNȚCD, în trecut în imobil au funcționat Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – membră a Academiei Române – Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici și Asociația Veteranilor de Război.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*