„Carmen”, operă romantică: repetiţii în iulie, premiera în septembrie

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/07/2015

În luna iulie, la Opera Națională Română Iași se desfășoară repetițiile pentru „Carmen”, cea mai cunoscută operă romantică, de Georges Bizet. Premiera spectacolului va avea loc în luna septembrie, iar regia o semnează Karel Drgac, director de casting al Operei de Stat din Praga.

Premieră în 1875
Atras de fascinantul personaj al nuvelei lui Prosper Merimée, Georges Bizet a compus o muzică pe cât de tulburătoare, pe atât de atrăgătoare, datorită ritmurilor de dans spaniole şi conturării unor personaje pline de viaţă şi adevăr. Spre marea sa dezamăgire, premiera de la Opera Comique Paris din 3 martie 1875 a fost un eşec. Valoarea operei s-a certificat în timp, „Carmen” atingând popularitatea „Traviatei” verdiene.

Echipa
Alături de regizorul Karel Drgac își va pune amprenta asupra spectacolului și Cristina Cotescu (Opera Națională București).
Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia, Anca Șerbănuță
Decor: Octavian Neculai
Costume: Doina Levintza
Coregrafie: Carlos Vilán (Buenos Aires)
Asistenţi coregrafi: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai
Conducerea muzicală va aparține dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Karel DRGACScurt CV
Karel Drgac (foto) s-a născut în Republica Cehă și a urmat cursurile Universității din Viena (Departamentul Muzica) în Management cultural. A continuat studiile cu două masterate, unul în Teatru și Arte, precum și în Științele educației, la Universitatea din Ostrava, Republica Cehă, ca mai apoi să completeze cunoștințele cu studii de Regie Teatru (Departamentul Muzical) la Universitatea din Viena, Austria.
În calitate de asistent de regie a lucrat cu Jean-Pierre Ponelle (Opera Lirică din Chicago, Metropolitan Opera, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Opera Zürich) și Frank Corsaro (Opera regală Covent Garden).
A fost asistent de regie și coordonator de spectacole și la Opera din Granz, Austria. În anii 1987 – 1990 a fost profesor al catedrei de Regie la Facultatea de Muzică din Amsterdam. Din anul 1990 până în 1995 a fost manager și director artistic al Operei de Stat din Praga, revenind la Opera pragheză în 2004 ca director de casting, funcție în care activează și în prezent. A devenit fondatorul Federației Wagner în Praga (1991), a primit Premiul de apreciere pe regiunea Austriei Inferioare pentru realizare muzical-dramatică în 2001, iar patru ani mai târziu a fost distins cu Medalia Onorifică de Aur (Goldenes Ehrenzeichen) în aceeași regiune.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Cuvinte cheie: , , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*