„Caravana Unirii”, din nou la drum prin orașele-reședință de județ ale României

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/07/2018

Duminică, 1 iulie, Primăria Municipiului Iași a marcat lansarea proiectului cultural „Caravana Unirii”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Trei autobuze ale Companiei de Transport Public Iași au fost personalizate exterior în culorile drapelului național, fiecare dintre vehicule purtând câte o culoare a tricolorului. Proiectul readuce în prim-plan statutul de capitală națională a Iașului în perioada 1916 – 1918, la Iași fiind puse bazele unirii ce a condus la formarea României Mari.

Astfel, pe fiecare laterală a autobuzelor se regăsește mesajul „Iașul salută România Mare!”. Pe caroseriile autobuzelor sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive pentru momentele istorice de referință ale neamului românesc precum și pentru realizările românilor de-a lungul timpului.

Ieșenii au putut intra în autobuze unde au văzut cum spațiul a fost transformat în galerii expoziționale neconvenționale, fiind în prim plan informații prețioase privind evenimentele istorice din 1916-1918, precum și proiecții video cu filme documentare istorice. Aceste activități au avut loc în prezența primarului Iașului, Mihai Chirica care a precizat că inedita caravan va străbate teritoriul României Mari, poposind în marile orașe reședință de județ, dar și în orașele Chișinău și Cernăuți, în prezent parte a Republicii Moldova, respectiv a Ucrainei.

„Acesta este un alt mo­ment din programul nostru dedicat Centenarului. Din loturile de autobuze pe care le-am retras gradual, pe măsură ce am înlocuit parcul auto cu autobuze noi, am ales trei dintre ele să le pregătim să viziteze toată România, iar Iaşul să salute România cea Mare, aşa cum a făcut-o şi acum 100 de ani. Autobuzele găzduiesc trei expoziţii tema­ti­ce, dedicate celor trei mo­men­te care au stat la baza creării României Mari, pornind de la Mihai Viteazul şi terminând cu regele Ferdi­nand I. Evenimentul aduce în atenția tututor că Centenarul nu este o simplă sărbătoare, ci o oportunitate pentru ca românii să renască simbolurile care au contribuit la construirea României de astăzi. Sperăm ca această inedită caravană să aibă efectul de simbol pe care îl aşteptăm de fiecare dată, autobuzele să fie vizitate mai ales de tânăra generaţie, iar salutul Iaşului să fie primit ca atare, un salut prietenesc, plin de însemnătate istorică şi, de ce nu, poate de reconciliere naţională”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Proiectul este realizat de Primăria Municipiului Iași, prin Compartimentul Centenar, în colaborare cu Compania de Transport Public Iasi, Asociația TramClub Iași, Atelier Spre, cu sprijinul Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Specializarea Design.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*