Campanie în şcoli împotriva consumului de etnobotanice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/05/2011

Primăria Municipiului Iaşi continuă lupta împotriva comercializării şi consumului de etnobotanice. După ce anul trecut, primarul Gheorghe Nichita a dispus de închiderea magazinelor care comercializeză produse etnobotanice, municipalitatea se implică în campanie de prevenire a consumului de droguri uşoare. La iniţiativa primarului Nichita, s-a constiuit un prim grup de lucru care să creioneze un set de măsuri pentru a preveni consumul de droguri uşoare. În lipsa unei strategii naţionale, la Iaşi se fac primii paşi pentru o campanie de informare a tinerilor asupra pericolului şi efectelor dezastruoase a consumului de etnobotanice.

„Poliţia locală a demarat o serie de acţiuni pentru sancţionarea comercianiţilor. Anul trecut au aplicate 108 sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 175.500 lei. Anul acesta, până acum, s-au aplicat 83 sancţiuni, în valoare de 126.200 lei. Nu este însă suficient. Au fost găsite alte modalităţi de vânzare şi de aceea este nevoie de acţiuni mai  profunde, de prevenire, de educare a tinerilor asupra pericolului acestor droguri uşoare. Vrem să atragem alături de noi specialişti în domeniu, ONG-uri dedicate acestui subiect pentru demararea unei campanii de prevenire în şcolile din municipiul Iaşi”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

În ciuda măsurilor de interzicere a comerciaţilor şi a celor peste 1700 de produse identificate până acum, fenomenul etnobotanicelor nu a dispărut din municipiu. Conform şefului UPU al Spitalului Sf. Spiridon, Diana Cimpoeşu, pe parcursul acestui an, 52 de tineri au avut nevoie de intervenţie de urgenţă, iar alţi 10 adolescenţi au fost internaţi la Spitalul Sf. Maria. Consumul de etnobotanice afectează un public tânăr şi foarte tânăr, de la 15 până la 35 de ani, majoritatea fiind bărbaţi. „Pacienţii sunt trataţi în secţia de urgenţe şi apoi, în funcţie de gravitatea cazului şi nevoia de internare pe perioade mai lungi, sunt îndreptaţi spre Clinica de Toxicologie, dar şi spre Cardiologie. Toţi sunt însă îndrumaţi spre consiliere psihologică şi psihiatrică”, a precizat Diana Cimpoeşu.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*