Campanie împotriva contrabandei cu ţigarete

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/03/2017

Campania publică de conştientizare a efectelor negative ale comerțului ilegal cu țigarete, „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!” a fost lansată la Iași pe 23 martie 2017. Materiale informative, spoturi TV şi panotaj stradal vor fi mijloacele prin care se doreşte ca publicul să înţeleagă că traficul de ţigări este o practică din sfera criminalităţii. Campania se derulează în perioada martie-aprilie, în județele de graniță din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum și în București şi este organizată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Poliția de Frontieră și Poliția Română, cu sprijinul JTI.

Mesajul campaniei, care va ajunge la public prin presă, panotaj stradal, spot TV, pornește de la dublul sens al expresiei „te prinde”, subliniind că, în ciuda aparenței acceptabilității acestui fenomen „la modă”, considerat adesea a nu reprezenta un grad mare de periculozitate socială, contrabanda este o infracțiune care ține de criminalitatea organizată.

Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, în ianuarie 2017, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 37,6%. Regiunile nord-vest, vest și sud-vest dețin, de asemenea, cote semnificative, de 14,7%, respectiv 24,3% și 24,6%.

„Lansăm o nouă campanie anticontrabandă, cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la ceea ce înseamnă de fapt a vinde și a cumpăra produse ilegale. Mulți nu știu că traficul ilegal constituie infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. Un alt obiectiv este educarea consumatorilor și, tocmai de aceea continuăm ideea campaniei derulate în 2016. Deși nu este pedepsită expres de lege, aprovizionarea de pe piața neagră  finanțează direct rețelele de crimă organizată”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.

Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, polițiștii de frontieră vor continua să întreprindă, atât independent, cât și împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme în zona de competență, în vederea depistării și sancționării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv țigarete), precum și reținerii în vederea confiscării mărfurilor traficate“, a declarat comisar șef de poliție dr. Constantin Cîrcu – adjunct al șefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Campania „Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!” va fi difuzată în parteneriat cu TVR, în special pe posturile regionale și va avea o importantă componentă de afișaj stradal în județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Maramureș, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și București. De asemenea, campania va fi vizibilă și în punctele de trecere a frontierei prin materiale informative.

Mai multe informații și materiale de comunicare sunt disponibile pe www.faracontrabanda.ro.

Comments

comments1 Comentariu

  1. Me

    Daca autoritoritatilor iesene chiar le-ar pasa de aceasta contrabanda cu tigari, ar merge frumusel in piata Nicolina si ar monta camere de supraveghere, ar prinde pe cei care vand tigari ilegal si ar da de urma celor care se ocupa de asa ceva dar cred ca cineva e mana in mana cu ei. Nu degeaba, de atatia ani nu e nici un fel camera de supraveghere acolo. Cineva beneficiaza de pe urma lor.
*