„Cadrane, ceasuri, orologii”, un nou volum lansat la Clubul Junimea – Scriptor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/12/2017

Editura Junimea şi revista Scriptor invită iubitorii de carte la ediţia de joi, 14 decembrie 2017, care se va desfăşura în spaţiul consacrat – Sala B.P. Hasdeu de la B.C.U. „Mihai Eminescu”, a 94-a din seria întâlnirilor săptămânale dedicate autorilor junimişti şi celor mai recente titluri. Evenimentul de joi va consta în lansarea volumului Cadrane, ceasuri, orologii, de Ioana Coşereanu şi Monica Nănescu.

“Cartea invită cititorul la o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai recent al ceasului de patrimoniu. Itinerarul propus în paginile volumului de faţă debutează cu o aplecare spre vechile instrumente de măsură (cadrane solare), trece prin epoca ceasurilor de turn montate adesea la bisericile şi catedralele din Iaşi, dar și cu câteva exemplificări dintre cele mai spectaculoase de pe teritoriul României, în cele din urmă făcând un popas în universul ceasurilor de buzunar, de postament sau de mână prezente în colecţii muzeale ieşene. Muzeul, ca instituţie, are rolul de a valorifica patrimoniul reprezentativ pentru cultura unei societăţi, aici în speţă ceasul, de a transmite mesaje, idei, informaţii, de a recrea evenimente, de a reconstrui poveşti şi de a provoca dialog, prin adresare directă, cu publicul de toate vârstele”, se spune în cuvântul autoarelor.

Ioana Coşereanu este licenţiată în litere, având numeroase cronici, recenzii, articole şi comunicări diverse în reviste literare de prestigiu. A publicat volume de poezie, fiind distinsă cu premii literare, dar şi din domeniul muzeologiei. Dr. ing. Monica Nănescu este expert muzeograf şi şefă a Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova.

Volumul va fi prezentat de Virgil Băbâi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Amifitrionul manifestării va fi Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, secretariatul fiind asigurat de Cornelia Apetroaie şi Viorel Dumitraşcu. Evenimentul de joi este ultimul din seria celor organizate în acest an de Editura Junimea şi revista Scriptor, întâlnirile săptămânale cu autorii junimişti urmând a fi reluate în luna martie a anului viitor.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*