Bugetul pe 2017, noi runde de dezbateri publice

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/03/2017

La sfârșitul săptămânii trecute, primarul Mihai Chirica a avut două noi întrevederi cu cetățenii pe tema proiectului bugetului local din acest an. Peste 100 de ieșeni au participat vineri, 17 martie, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, la o ședință de dezbatere publică a proiectului menționat. O altă întâlnire a primarului Mihai Chirica și a celorlalți reprezentanți ai municipalității cu ieșenii a avut loc sâmbătă, 18 martie. În cadrul acestor două întâlniri au fost făcute mai multe propuneri atât punctuale, cât și cu caracter general, fiind vizate toate domeniile de activitate ale Primăriei.

Reparații și modernizări de străzi

Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Iași a solicitat pentru persoanele cu deficiențe de auz punerea la dispoziție a unei săli de fotbal, finanțarea în vederea organizării unui concurs de dans popular, achiziției de costume și asigurării unei săli de repetiții, precum și asigurarea unui interpret pentru diverse activități. Primarul Mihai Chirica a fost de acord cu toate propunerile și a promis asociației sprijin pentru achiziționarea unor aparate auditive.

Ieșenii prezenți la dezbateri au mai solicitat repararea sau modernizarea străzilor Străpungere Silvestru, Petru Cujbă, Dealul Zorilor și Han Tătar, a fundacului Păun, a bulevardului Țuțora, a stradelelor Bârnova și Văleni și a arterelor secundare ale străzii Spancioc. Mai mulți cetățeni au solicitat reabilitarea străzii Viticultori, caz aflat în atenția Primăriei de mai mult timp. Licitația pentru modernizarea pachetului de străzi care cuprinde și artera rutieră menționată va avea loc în semestrul al II-lea al acestui an, ceea ce înseamnă că lucrările vor fi demarate, cel mai probabil, anul viitor. Dificultățile modernizării întregii zone a cartierului Carol I sunt date și de faptul că multe din străzile din zonă sunt private, iar numărul construcțiilor este în continuă creștere.

O altă zonă pentru care ieșenii au solicitat reabilitarea străzilor, amenajarea unui parc de joacă pentru copii și amplasarea de bănci de odihnă este cea a străzii Pantelimon Halipa. În zonele Nicolina II, Bucium și Mircea cel Bătrân, pe aleea Rozelor, străzile Aurora – Macazului și Calea Galata s-a solicitat refacerea trotuarelor.

Înființarea de noi parcuri în zonele Tătărași și Nicolina a fost o altă solicitare a celor prezenți la dezbateri.

Parcare nouă în Alexandru cel Bun

Un alt subiect intens dezbătut a fost cel al amenajării de parcări subterane și supraterane, capitol pentru care edilii au prins bani în proiectul bugetului pe acest an. Primarul Mihai Chirica a anunțat că în acest an municipalitatea va construi o parcare supraterană în cartierul Alexandru cel Bun (strada Mușatini). „Vrem să facem un proiect tip privind construcţia de parcări etajate, dar într-o variantă simplistă. Va fi o structură metalică unic proiectată, modulară, şi cu rampă de acces. Nu va fi acoperită”, a precizat primarul.

Acesta a adăugat că municipalitatea va demara proiectarea unor pasaje supraterane în zona Podu Roș pentru decongestionarea traficului. Au mai fost propuse realizarea unei parcări lângă mănăstirea Golia și una pentru mijloacele de transport în comun în zona Tehnopolis.

Compania de Transport Public va analiza două propuneri: prelungirea traseului 50 până la Gară și a traseului 19 până la capăt CUG. Mai mulți ieșeni au solicitat amplasarea de bănci în stații.

Curățenie și sport

În ceea ce privește mediul, ieșenii au solicitat înființarea unei unități municipale de incinerare a deșeurilor, prelucrarea deșeurilor valoroase, amenajarea de stații de încărcare pentru mașinile electrice, inițierea unui program de colectare la sursă a materialelor reciclabile și înființarea de centre pentru împrumutare de unelte pentru curățenie. Multe din aceste aspecte urmează a fi realizate datorită faptului că Municipiul Iaşi s-a alăturat reţelei internaţionale „Oraşe Zero Deşeuri” („Zero Waste Municipalities”) şi a devinit primul municipiu din România cu o populaţie de peste 350.000 de locuitori care s-a angajat să implementeze soluţiile „zero deşeuri”.

Câteva din doleanțele ieșenilor au vizat și zona sportivă. Astfel, aceștia au solicitat construirea unei tribune duble la terenul sintetic al stadionului, reabilitarea pistei pentru atletism de pe stadion, amenajarea de spații sportive în mai multe cartiere și amenajarea unui teren de fotbal pentru copii, toate propunerile urmând a se realiza în viitorul apropiat.

Alte solicitări

La capitolul Educație au fost solicitate reabilitarea uniui cămin al Liceului cu Program Sportiv, construirea unei săli de sport la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Veronica Micle”.

Problema iluminatului public a fost ridicată de ieșenii care locuiesc pe bulevardul Socola, fundacul Păun și străzile care duc către șoseaua Bucium. În acest sens, Primăria va lansa o licitație de modernizare a zonei în semestrul al II-lea al acestui an. Tot prin câte o licitație va fi realizat un sistem video de tip CCTV și consolidarea versantului Țicău, intens solicitate de unii locuitori ai Municipiului Iași. O altă problemă importantă semnalată este cea a evaluării și reparației acoperișurilor de blocuri, edilul solicitând executivului Primăriei un control și audit extern la toate asociațiile de proprietari.

Alte probleme ridicate au vizat amenajarea unor sensuri unice, reluarea audiențelor în cartier, remontarea băncilor cu mese în parcurile Nicolina I și II, înființarea de noi creșe și grădinițe, renovarea liceelor tehnologice, amenajarea de spații verzi, amplasarea de bănci, acordarea de burse de merit și burse speciale, urgentarea finalizării Planului Urbanistic General, amplasarea de toalete ecologice, susținerea financiară a tichetelor de vacanță, reabilitarea termică a blocurilor, reînființarea Oficului Poștal din Copou, înființarea unei piețe și plantarea de arbori în Copou, eliminarea stâlpilor de beton dintre blocuri de la vechiul sistem de iluminat public și îngroparea cablurilor aeriene, reabilitarea unor tronsoane de tramvai, conservarea clădirii cinematografului Republica, amenajarea bazinului olimpic de înot, izolarea termică a clubului pensionarilor din Tătărași și înființarea altuia în același cartier.

Bugetul local, aproape de adoptare

În prima etapă primă etapă de consultare publică a bugetului municipiului Iași pe acest an, etapă prealabilă lansării proiectului propriu-zis, au fost centralizate aproape 2.000 de propuneri de la ieșeni. După publicarea proiectului bugetului pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi, la Palatul Roznovanu au fost organizate patru ședințe de dezbatere publică. De asemenea, oamenii de afaceri au avut prilejul de a dezbate bugetul local cu autorităţile municipale, la şedinţa Consiliului Economic Consultativ, organizată joi, 16 martie. Tot în vederea dezbaterii proiectului bugetului, primarul Mihai Chirica a avut o întâlnire și cu reprezentanții universităților ieșene marți, 21 martie.

În perioada imediat următoare proiectul bugetului va fi transmis consilierilor locali, urmând ca în prima săptămână a lunii aprilie să aibă loc şedinţa Consiliului Local pentru aprobarea bugetului.

Proiectul bugetului Municipiului Iași pe acest an poate fi consultat la Centrul de Informații pentru Cetățeni și la centrele de cartier, pe site-ul Primăriei: www.primaria-iasi.ro pe pagina de Facebook a municipalității: www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*