Bugetul local, decis de ieșeni

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/02/2017

Municipalitatea a centralizat propunerile ieșenilor pentru proiectul de buget local al anului 2017. La Centrul de Informații pentru Cetățeni (CIC) și la centrele de cartier au ajuns 1.212 chestionare completate în cadrul primei etape de consultare publică cu privire la bugetul pe acest an. În urma analizării chestionarelor au fost centralizate 1.962 de propuneri, din care circa două treimi de la cele cinci centre de cartier.

Infrastructura și transportul public, în atenția ieșenilor

Astfel, printre propunerile primite la capitolul Infrastructură (364 de propuneri) se numără construirea de poduri pietonale și rutiere peste râul Bahlui (între Alexandru cel Bun și Mircea cel Bătrân, în apropierea fostului stadion), mutarea liniilor de tramvai din fața Palatului Culturii, construcția unei autogări moderne și asfaltarea șoselei Iași – Bârnova.

Diversificarea rutelor de transport în comun, achiziționarea mai multor autobuze și tramvaie noi și moderne și respectarea orarului de transport sunt printre cele mai frecvente propuneri primite la capitolul Modernizarea transportului în comun (181 de propuneri).

Trafic rutier și locuri de parcare

Eficientizarea sistemului de semaforizare, construirea unei pasarele în zona gării Nicolina și crearea mai multor sensuri giratorii, precum și amenajarea de parcări (în special subterane), mai ales în zona centrală, sunt câteva din problemele semnalate de locuitorii Municipiului Iași în ceea ce privește domeniile Fluidizarea traficului (55 de propuneri) și Locurile de parcare (125 de propuneri).

Printre propunerile menționate la domeniul Locuințe (70 de propuneri) se numără reabilitarea locuințelor cu risc seismic și rezolvarea problemei persoanelor de etnie rromă care locuiesc în zona centrală și Păcurari.

Curățenie și mediu

La capitolul Salubrizarea orașului și gestionarea câinilor fără stăpân (160 de propuneri) au fost propuse alocarea unei sume de bani pentru hrănirea porumbeilor fără stăpân, activitatea eficientizarea activității de deszăpezire a trotuarelor, înființarea Poliției Animalelor (la nivelul sau în colaborare cu Poliția Locală), construirea unui nou padoc și montarea de toalete ecologice în cartiere.

Modernizarea și/sau amenajarea mai multor zone pietonale, amenajarea râului Nicolina, udarea permanentă a arborilor (mai ales în perioadele secetoase), amenajarea unui parc între Spitalul de Recuperare și băile Nicolina sunt doar câteva din propunerile de la capitolul Amenajarea de spații verzi noi și punerea în valoare a celor existente și locurile de joacă pentru copii (258 de propuneri).

Pentru Sporirea gradului de siguranță publică (95 propuneri) ieșenii au propus amendarea persoanelor care nu întrețin spațiile verzi, dotarea Poliției Locale cu motociclete și biciclete, amenajarea unui post de poliție în zona Cicoarei, sporirea numărului de agenți la stradă (mai ales pe timp de noapte).

Ce investiții vor ieșenii

La capitolul Investiții (512 propuneri) au fost menționate reducerea poluării auto, finalizarea proiectului de modernizare a râului Bahlui, construirea unui teatru de vară și de săli de concerte și cinematografe în aer liber, amenajarea de magazine agro-alimentare doar cu produse românești (eventual în parteneriat cu mediul privat), reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” și a internatului, înființarea unui Muzeu al Satului Moldovenesc, organizarea unui festival de muzică de nivelul celor deja consacrate, modernizarea Băilor Nicolina și înființarea unui nou cimitir.

O mai bună iluminarea a străduțelor și parcărilor din cartiere, iluminat public cu energie bio-eficientă și extinderea rețelei de iluminat public (în special la periferii) sunt principalele propuneri primite la capitolul Rețele edilitare (51 de propuneri).

Printre cele alte 91 de propuneri primite de la ieșeni se află urgentarea Planului Urbanistic General, micșorarea numărului de abonamente gratuite pensionarilor și consolidarea dealului din zona Cicoarei.

Propuneri mai puțin obișnuite

Printre propunerile mai puțin obișnuite ale ieșenilor se numără crearea de adăposturi pentru animalele mari (vaci, cai, porci), demararea unui program de „adopții” ale unor spații publice (din jurul blocurilor) de către cetățeni pentru a crea mici grădini pe baza unui „permis de grădinărit”, amenajarea de zone cu table și piese de „șah în mărime naturală” (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), construirea a două turnuri gemene în locul fostului bazar, amenajarea unui observator astronomic modern, înființarea unei piețe pentru cetățenii moldoveni, introducerea unui metrou care să facă legătura între cartierele orașului și construirea unui parc Aqua Land.

Ce urmează

În perioada imediat următoare, după promulgarea bugetului de stat, va fi finalizat și proiectul bugetului municipiului Iași pe acest an. Proiectul va rămâne în dezbatere publică încă 30 de zile, perioadă în care ieșenii își vor putea spunea din nou părerea cu privire la propunerile municipalității. Această a doua etapă a consultării publice va include și dezbateri la Palatul Roznovanu.

Comments

comments

Categoria: economie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*