Bugetul Iaşului: Investiţiile pentru 2013

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/03/2013

Bugetul local, aferent acestui an, a fost aprobat de Consiliul Local Municipal în şedinţa ordinară de joi, 28 martie. Cu un buget cu 25% mai mare ca anul trecut, municipalitatea acoperă funţionarea oraşului şi continuarea celui mai amplu program de investiţii din ultimii ani.

Dezvoltarea continuă

Iaşul are în 2013 un buget de 905 milioane lei, cu aproape o treime mai mare decât anul trecut. Creşterea fondurilor municipale se bazează pe fondurile europene nerambursabile, având în vedere că în acest an se vor desfăşura lucrări pe toate proiectele mari de infrastructură. Bugetul local are în vedere acoperirea costurilor de funcţionare a oraşului, care includ salubritatea, întreţinerea spaţiilor verzi, ordinea publică sau iluminatul. Alături de aceste fonduri, municipalitatea a inclus şi un buget consistent de investiţii proprii, obiective aflate în continuare, dar şi investiţii noi. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru pregătirea documentaţiilor pentru viitoare investiţii. „Bugetul este construit pentru a acoperi costurile serviciilor publice şi, în acelaşi timp, pentru a continua dezvoltarea oraşului. Investiţii însemnate sunt realizate cu fonduri europene nerambursabile pe proiectele câştigate de Primărie. Am inclus şi investiţii din bugetul local, continuarea unor obiective începute anul trecut, dar şi investiţii noi care să completeze proiectele europene”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Distribuţia fondurilor

Conform bugetului supus aprobării, municipiul Iaşi are estimate cheltuieli de aproximativ 930 de milioane lei. Mare parte din aceste fonduri se vor îndrepta spre lucrările de infrastructură aflate în desfăşurare, fonduri nerambursabile de la UE. O cotă deosebit de importantă este alocată şi în acest an pentru unităţile de învăţământ preuniversitar. În acest scop sunt alocate 186 milioane lei, fonduri care urmează să acopere atât plata personalului din învăţământ cât şi investiţiile în întreţinerea şi modernizarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiu. Sume importante sunt alocate şi pentru modernizarea transportului din municipiu: 181 de milioane lei, din care 121 milioane provin din fonduri externe, pentru ordine publică (9 milioane lei) sau sprijinirea proiectelor şi instituţiilor de cultură (30 milioane lei). Totodată, fonduri importante au fost îndreptate către investiţii la cele două spitale din administrarea primăriei (9 milioane lei), dar şi pentru proiectele de asistenţă socială (38 milioane lei).

„Este un buget realist bazat preponderent pe fondurile europene şi ţine cont de realităţile financiare ale acestei perioade şi de impunerile de ordin legislativ”, şi-a exprimat părerea Daniel Mătăsaru, consilierul local.

Esplanada de la Hală

Pentru obiectivele de investiţii finanţate din bugetul local al municipiului au fost alocate 57,6 milioane lei. O cotă importantă a acestor fonduri este îndreptată pentru continuarea lucrărilor la obiectivele de investiţii începute în anii anteriori. În acest sens, reamenajarea esplanadei Hala Centrală va avea la dispoziţie 3,5 milioane lei, continuarea lucrărilor de amenajare a unui adăpost pentru animale la Tomeşti are alocate 2,2 milioane lei, iar pentru amenajarea noului spaţiu pentru Bazar se vor cheltui 820.000 lei. Importantă este şi continuarea programului de investiţii în ceea ce priveşte modernizarea iluminatul public din municipiu, la acest capitol fiind incluse aproximativ 10 milioane lei.

Locuri de joacă

Pe de altă parte, în acest an va continua programul de modernizare a spaţiilor de joacă din cartierele municipiului. În 2013, sunt planificate pentru amenajare şi dotare cu echipamente moderne de joacă aproximativ 50 de spaţii, bugetul alocat fiind de peste 10 milioane lei. De asemenea, în acest an va intra în proiectare un parc de distracţii pentru copii, pentru acesta finanţându-se documentaţia tehnică. Pentru înlocuirea mobilierului urban, coşuri de gunoi şi bănci au fost alocate 500.000 lei şi sunt pregătite investiţii pentru modernizarea stadionului Emil Alexandrescu conform normelor UEFA şi redarea funcţionalităţii stadionului Tineretului.

Lucrări noi

Municipalitatea a pregătit demararea unor investiţii noi. Parcarea dintre blocurile B1 şi B2 din strada Roman Vodă are alocate 122.000 lei, în timp ce amenajările din cimitirele Buna Vestire şi Petru şi Pavel totalizează investiţii de 1 milion lei în acest an. De asemenea va fi demarată în acest an reamenajarea şi modernizarea esplanadei Mimoza din cartierul Păcurari. Cu fonduri de aproximativ 1,1 milioane lei, în această zonă vor fi create noi spaţii verzi şi o zonă de promenadă, proiectul completând astfel reabilitarea bulevardului, finalizată anul trecut. Tot în această categorie este inclusă reabilitarea termică de la Baia Comunală (50.000 lei) şi modernizarea ştrandului municipal (100.000 lei). Lucrări noi vor fi demarate şi în programul municipal de sprijinire a tinerilor pentru construcţia de locuinţe, în acest caz fiind alocate aproximativ 300.000 lei. Cu fondurile bugetului local va fi împădurită o suprafaţă de aproape 40 de hectare care înlocuieşte astfel defrişarea necesară amenajării bazei de agrement de la Ciric.

Străzi şi linii de tramvai

Primăria a inclus pentru susţinerea din fonduri proprii şi a modernizării unor străzi din cartiere, care nu sunt prinse în cadrul proiectelor europene. Astfel, în acest an sunt alocate peste 10 milioane de lei pentru reabilitarea carosabilului şi amenajarea de trotuare şi alei pietonale. Modernizarea reţelei de transport public cu tramvaiul este şi în acest an în atenţia Primăriei. În completarea tronsoanelor reabilitate pe fonduri europene, Primăria finanţează lucrările de pe sectorul Nicoriţă – Piaţa Chirilă -Doi Băieţi şi finalizarea integrală a modernizării liniei de pe str. Palat. De asemenea vor intra în pregătire documentaţiile pentru reabilitarea liniilor Cinci Drumuri – str. Pădurii şi Bucşinescu – T. Vladimirescu – Calea Chişinăului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*