Bugetul Iaşului, în faza finală de analiză şi consultare publică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/03/2017

Bugetul local al municipiului Iași pe anul 2017 se află în faza finală a dezbaterii publice. După centralizarea, într-o primă etapă, a circa 2.000 de propuneri venite de la cetăţeni, municipalitatea va organiza în perioada 10 – 18 martie patru şedinţe de consultare publică.

„Am promis un nou început în relaţia dintre administraţie şi comunitatea locală. Vorbim de un parteneriat real între Primărie şi oraşul nostru, prin care ieşenii să fie cu adevărat consultaţi şi implicaţi în procesul de luare a deciziei publice”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cadrul bugetului din acest an sunt prognozate venituri de 664,3 milioane lei, la capitolul cheltuieli fiind prevăzute 761,5 milioane lei. De asemenea, a fost stabilit cel mai mare buget de dezvoltare din istoria oraşului, de 208 milioane lei, reprezentând circa 28% din bugetul total.

Asigurarea funcţionării oraşului

Funcţionarea optimă a oraşului reprezintă o destinaţie principală a cheltuielilor bugetare aferente anului 2017, aproximativ 56,7 milioane de lei fiind alocate reparaţiei şi modernizării străzilor din Iaşi. Proiecte de infrastructură aşteptate de ieşeni vor primi sumele necesare concretizării lor, spre exemplu: Splai Drept Bahlui (12 milioane lei în acest dintr-un total necesar de 27 milioane lei), lucrări de modernizare în derulare la străzile Cazărmilor, Plopii fără Soţ, Dealu Bucium, Iancu Bacalu, Petru Movilă, Sf. Andrei, Tănăsescu şi Atelierului, precum şi fundacurile Socola, Bucium şi Păun (13 milioane lei), lucrări noi de modernizare (4,75 milioane lei), modernizarea străzilor Dimitrie Cantemir şi Gh. Asachi (2,36 milioane lei). De asemenea, modernizarea a 60.000 de metri pătraţi de trotuare şi alei pietonale va atrage cheltuieli de 6,7 milioane de lei.

Salubrizarea municipiului va costa 17 milioane de lei, aşteptându-se şi o implicare semnificativă şi voluntară din partea organizaţiilor neguvernamentale şi cetăţenilor oraşului. Tot în 2017 vor fi modernizate circa 50 de parcuri de joacă pentru copii, suma necesară fiind de 6 milioane de lei. Licitaţia pentru aceste lucrări este în curs, deschiderea ofertelor urmând să aibă loc pe 9 martie.

Alte 17 milioane de lei vor fi alocate pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a zonelor de agrement, a bazelor sportive şi a parcurilor publice.

Servicii publice de calitate

Modernizarea transportului public va continua şi în acest an, urmând a fi organizată licitaţia pentru achiziţia autobuzelor noi cu creditul BERD de circa 67 de milioane de lei, la care se adaugă TVA de 13 milioane de lei. Subvenţionarea biletelor şi abonamentelor de transport pentru pensionari, elevi şi studenţi va fi acoperită de suma de 50,6 milioane de lei. În paralel cu modernizarea staţiilor de transport în comun, municipalitatea va continua să investească în calea de rulare a tramvaielor, pregătind şi documentaţia necesară noilor investiţii finanţate cu fonduri europene.

Furnizarea de utilităţi de calitate reprezintă un capitol important al bugetului pe 2017. Astfel, vor fi alocate 9,1 milioane de lei pentru asigurarea iluminatului public, fiind prevăzute investiţii de 1,3 milioane de lei. În acest context, Primăria va asigura în continuare iluminatul festiv cu ocazia sărbătorilor naţionale şi religioase, precum şi iluminatul arhitectural al monumentelor-simbol ale Iaşului, Palatul Culturii sau Mănăstirea Trei Ierarhi.

În ceea ce priveşte furnizarea apei calde şi a agentului termic către populaţie, bugetul din acest an prevede alocarea sumei de 10,2 milioane de lei pentru subvenţionarea cheltuielilor cu încălzirea, urmând a fi făcut şi alte investiţii în utilaje şi reţele termice moderne.

Sprijinirea educaţiei şi culturii

Dimensiunea academică şi culturală a Iaşului va fi susţinută de consistente alocări bugetare. Astfel, educaţia ieşeană va beneficia de o treime din bugetul oraşului, adică aproximativ 243 milioane lei, din care 193,7 milioane lei vor fi dirijate pentru salariile cadrelor didactice, nedidactice şi personalului auxiliar, suma provenind de la Ministerul Finanţelor Publice. Pe lângă asigurarea a 28,4 milioane de lei reprezentând plata utilităţilor, bunurilor şi serviciilor pentru unităţile de învăţământ, municipalitatea va investi şi în modernizarea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor ieşene.

De asemenea, activităţile culturale din acest an vor fi sprijinite cu suma de 3,8 milioane de lei, alte 2 milioane de lei fiind orientate către susţinerea activităţii cultelor religioase.

Prioritar pentru municipalitate, sistemul sanitar ieşean va beneficia de investiţii în unităţile medicale de prestigiu, precum Spitalul Clinic de Recuperare şi Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, în acest scop fiind rezervată suma de 4,75 milioane lei. Tot la acest capitol, va fi susţinută în continuare activitatea Spitalului Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” şi a SMURD, în acest sens urmând a fi alocată suma de 250 mii lei.

Tot din fonduri bugetare vor fi susţine activităţile organizaţiilor neguvernamentale din domeniul sănătății şi vor fi continuate programele de îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei prin sport.

Solidaritate şi întrajutorare socială

Susţinerea socială a ieşenilor reprezintă un alt capitol bugetar însemnat al acestui an. Astfel, municipalitatea intenţionează să aloce 9 milioane lei pentru construcţia de locuinţe noi şi 19 milioane lei pentru achiziţia de imobile și terenuri.

Ieşenii vor beneficia de o siguranţă sporită, urmând a fi alocate 22 de milioane de lei pentru activitatea Poliției Locale.

Nu mai puţin de 71,2 milioane lei, din care jumătate din bugetul de stat, vor fi cheltuite pentru întreaga activitate de asistenţă socială a municipiului. Tot la acest capitol, Primăria Municipiului Iaşi va continuă să acorde facilităţi la transportul public persoanelor cu dizabilităţi şi celor care constituie cazuri sociale, va menţine campaniile de acordare a tichetelor sociale cu ocazia sărbătorilor laice şi religioase, va susţine acordarea ajutoarelor de încălzire şi va colabora cu forurile europene în campania de acordare a ajutoarelor alimentare. De asemenea, va interveni punctual în cazurile persoanelor care au nevoie de ajutoare de urgenţă, finanţând activitatea Cantinei de Ajutor Social, a căminelor pentru bătrâni şi a adăposturilor de urgenţă. În plus, va continua şi va extinde proiectele europene ale Direcţiei de Asistenţă Comunitară şi va colabora şi cofinanţa proiectele organizaţiilor neguvernamentale implicate în activităţi de asistenţă şi protecţie socială.

Activităţile sportive ale oraşului vor fi sprijinite din buget cu circa 7 milioane de lei. Printre proiectele Primăriei se află începerea construcţiei unui stadion de rugby la standarde europene, fiind în discuţie şi un proiect pentru un nou teren de fotbal, în colaborare cu LPF.

Investiţii în infrastructură

Programul obiectivelor de investiţii pe anul 2017 este unul ambiţios, pliat pe necesităţile şi dorinţele exprimate de către ieşeni în cadrul primei etape de consultare publică pe marginea bugetului. Astfel, va fi investit 1 milion de lei pentru montarea de mobilier urban, alte 6 milioane de lei fiind alocate modernizării spaţiilor de joacă pentru copii.

Tot în 2017, amenajarea de parcări va atrage de la buget suma de 1.920.000 de lei, urmând a fi achiziţionate parcometre în valoare de 800.000 de lei.

Proiectarea, taxele, avizele şi cheltuielile aferente studiilor de fezabilitate şi alte studii privind Fondurile Europene Nerambursabile vor presupune cheltuieli de 1 milion de lei. Modernizarea şi extinderea sistemului centralizat de termoficare va fi un obiectiv major al municipalităţii. Astfel, racordarea clădirilor publice la sistemul centralizat de termoficare va costa 1 milion de lei, iar cofinanţarea unor obiective de investiţii prin Programul de Termoficare va fi în valoare de 2 milioane de lei. De asemenea, proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiul Iaşi, cu finanţare externă nerambursabilă, va beneficia de un buget de 1,3 milioane de lei.

Construirea celor trei poduri peste Bahlui din zona Cicoarei va fi finanţată cu 9 milioane de lei.

Bugetul, supus dezbaterii publice

După o primă etapă de consultare publică, în care au fost centralizate 1.212 chestionare completate de către cetăţeni, urmează o nouă etapă, al cărei calendar de desfăşurare cuprinde câteva repere importante. Proiectul bugetului fiind deja publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi, la Palatul Roznovanu vor fi organizate patru şedinţe de dezbatere publică în zilele de 10 martie (ora 16.00), 11 martie (ora 12.00), 17 martie (ora 16.00) şi 18 martie (ora 12.00). Perioada 18 – 23 martie 2017 este rezervată primirii contestaţiilor și altor sugestii de la cetăţeni. Pe 23 martie 2017, proiectul bugetului va fi transmis consilierilor locali, urmând ca în prima săptămână a a lunii aprilie să aibă loc şedinţa Consiliului Local pentru aprobarea bugetului.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*