Buget de austeritate pentru Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/02/2011

Consiliul Local a aprobat în şedinţa extraordinară din 11 februarie bugetul municipiului pentru 2011. Fondurile pentru acest an sunt evaluate la 718 milioane lei. Noile reglementări legale constrâng municipalitatea să folosească banii publici pentru plata datoriilor din anii precedenţi şi pentru funcţionarea oraşului. Secţiunea de investiţii este considerată de Guvern ca fiind complementară, având astfel o prioritate scăzută. Majoritatea covârşitoare a investiţiilor din acest an este acoperită din fonduri europene.

Anul acesta, bugetul local este mai sărac decât cel din 2010 cu aproximativ 80 de milioane lei. Scăderea veniturilor este cauzată de noile norme legale.

Conform reglementărilor guvernamentale pentru construirea bugetului, veniturile nu pot fi estimate decât la maxim nivelul încasărilor din anul precedent. De asemenea, autorităţile centrale au redus cotele defalcate din TVA şi din Impozitul pe Venitul Global (IVG) ceea ce aduce pierderi semnificative pentru buget. În acelaşi timp au fost stabilite priorităţi pentru autorităţile locale în detrimentul secţiunii de dezvoltare din care sunt suportate investiţiile. Practic, Guvernul a impus în primul rând plata datoriilor din anii precedenţi. Primăria a rămas pentru acest an cu datorii de aproxiamtiv 50 milioane lei, fonduri ce urmează a fi plătite cu maximă prioritate. În al doilea rând, este considerată prioritară secţiunea de funcţionare a oraşului, plata serviciilor publice cum ar fi salubritatea sau cheltuielile de întreţinere a spaţiilor verzi. Concret, fondurile trebuie direcţionate pentru serviciile curente ale oraşului. Numai în ultimă instanţă pot fi alocate fonduri pentru începerea de investiţii în infrastructură sau învăţământ, de fapt secţiunea care asigură dezvoltarea oraşului. Drept urmare, fondurile de la buget pentru lucrări în municipiu este drastic redus. Totuşi, în 2011 vor începe importante lucrări de infrastructură, secţiunea de dezvoltare fiind salvată de fondurile europene nerambursabile accesate de primărie. Practic din cele 357 milioane lei rezervate pentru investiţii, 83 la sută este acoperit din finanţări europene.

„Anul acesta avem un buget al sărăciei. Reglementările guvernamentale ne afectează foarte mult. Au fost tăiate cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venitul global ceea ce reduce semnificativ sumele din bugetul local. Este prima oară când partea de dezvoltare este considerată complementară. Cu alte cuvinte se spune că nu vom primi bani pentru investiţii şi suntem condamnaţi la un buget de subzistenţă”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Investiţii din fonduri europene

În proporţie de peste 80 la sută, investiţiile din acest an sunt acoperite din fondurile europene accesate de municipalitate.

În funcţie de volumul fondurilor care sunt prevăzute în proiectul bugetului local, proiectele mari postaderare sunt:

•Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi       123.495 mii lei

•Dezvoltarea axei de transport Est –Vest în municipiul Iaşi  – 33.307 mii lei

•Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului Iaşi     –  32.903 mii lei

•Axa de dezvoltare Nord-Sud Pasaj „Octav Băncilă” – 24.393 mii lei

•Dezvoltare şi reabilitare arteră funcţională Sud- municipiul Iaşi – 21.399 mii lei

•Zona de agrement Ciric – 10.091 mii lei

•Centrul Tehnologic Regional Iaşi – 1.664 mii lei

La acestea se adaugă proiectele postaderare din cap. „Învăţământ”  în sumă de 7.128 mii lei şi de la  cap. „Asistenţă socială” în sumă de 2.978 mii lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*