BCU și Primăria vor organiza evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri în cadrul FIE 2017

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/05/2017

În perioada 9 mai – 9 iunie, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2017, Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” Iaşi și Primăria Municipiului Iași vor organiza mai multe manifestări menite să celebreze Centenarul Marii Uniri.

Printre acestea se numără expoziţia de documente din colecţiile bibliotecii, intitulată „Fundaţiunea Regele Ferdinand I şi crearea României Mari”, al cărei vernisaj va avea loc în data de 9 mai, de la ora 16.00, în spaţiul expoziţional din sediul central al bibliotecii. O altă manifestare organizată în cadrul FIE 2017, va avea loc în data de 22 mai, începând cu ora 18.00, în Aula bibliotecii, unde vor fi proiectate filme documentare, având ca temă evenimentele istorice ale anului 1918. Evenimentul este organizat în parteneriat cu TVR Iaşi.

De asemenea, în intervalul 24 mai – 9 iunie, Sala Multimedia a BCU va găzdui expoziţia de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România. Selecţia 2016”, organizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură (APC). Cu acest prilej, vizitatorii vor putea răsfoi o parte dintre volumele înscrise în competiţia naţională dedicată designului de carte în anul 2016.

Un alt eveniment organizat în cadrul FIE va fi conferința conf. univ. dr. Ionuț Nistor, cu tema „Universitatea din Iaşi în vremea Marelui Război”, care va fi susținută pe data de 29 mai, de la ora 11.00, în Sala „B. P. Hașdeu” a BCU Iaşi.

Agenda evenimentelor va fi completată de lansări de carte, printre acestea numărându-se volumul semnat de prof. univ. dr. Alexandru – Florin Platon „Corpul politic în cultura europeană. Din Evul Mediu până în epoca modernă”. Lansarea va avea loc în data de 31 mai, de la ora 17.00, în Sala „B. P. Hașdeu”.

Pe toată durata FIE vor fi organizate tururi ghidate, inclusiv în cupola Bibliotecii. Programarea pentru vizite ghidate se poate face accesând calendarul pus la dispoziţie pe site-ul bibliotecii, la secţiunea Servicii, rubrica Vizite în bibliotecă.

Edificiul în care funcționează în prezent sediul central al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi este ctitoria Regelui Ferdinand I, care a dorit să ofere capitalei sale de război o Fundaţie Universitară după modelul celei întemeiate de Carol I la Bucureşti, în amintirea vremurilor de cumpănă ale războiului pentru unitatea naţională, când familia regală s-a adăpostit la Iaşi.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*