Bani europeni pentru reabilitarea Băii Turcești

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/02/2018

Fosta Baie Turcească va fi transformată în Centrul Internațional de Artă Contemporană. Lucrările ar urma să dureze 36 de luni, proiectul urmând să beneficieze de finanțare europeană.

Valoarea totală a proiectului este de 22.043.188,60 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.600.384,43 lei. Contractul a fost semnat de primarul Mihai Chirica miercuri, 21 februarie. „Este una din cele mai frumoase clădiri istorice din această zonă a orașului. Ea aduce în atenție o parte a culturii noastre care a cam fost uitată: arta contemporană. Edificiul construit în secolul a XIX-lea a fost lăsat uitării, intrând într-un stadiu avansat de degradare. A fost cucerit de multe ori de persoanele fără adăpost, au fost furate o parte din balustrade, iar recent am răscumpărat un apartament de acolo, care era dat drept locuință de serviciu, A avut o istorie tumultoasă, dar finalul va fi fericit. Acolo va funcționa Centrul Internațional de Artă Contemporană. Vor expune artiști, dar vor fi și ateliere de creație. Vom valorifica inclusiv curtea. Probabil la sfârșitul anului 2020 va avea loc inaugurarea Centrului”, a declarat Mihai Chirica. Proiectul este finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

 

Stadiul proiectelor cu finanțare europeană ale municipalității

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica a prezentat stadiul proiectelor cu finanțare europeană pe care le implementează municipalitatea ieșeană.

Avem în derulare următoarele proiecte: Etapa a II-a a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, cu o valoare de 86,7 milioane lei, Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa, cu o valoare de 21 milioane lei, Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei Băi Turcești, cu o valoare de 22 milioane de lei, Eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Recuperare, cu o valoare de 19 milioane lei, Reconnect – Diaspora, cu o valoare de 8,4 milioane lei, și Școala DA, cu o valoare de 3,6 milioane lei. Totodată, mai avem un proiect în așteptare, consolidarea și reabilitarea corpului A al Muzeului de Istorie Naturală, cu o valoare de 13,4 milioane lei. Mai sunt și proiectele cu finanțare prin Programul Operațional Regional – Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Suma totală alocată Municipiului Iași este de 58.348.400 euro. Din suma totală, 47.390.570 euro vor fi alocați pentru mobilitate urbană, 5.263.026 euro pentru revitalizare urbană, 2.473.972 euro pentru regenerarea comunităților defavorizate, iar 4.220.831 euro pentru două obiective specifice care vizează educația. Toate fac parte din pachetul proiectelor prioritare și a proiectelor aflate în rezervă, în sensul că pentru fiecare din ele noi vom depune proiecte cu o valoare dublă. În prezent suntem la etapa actualizării proiectelor în vederea depunerii cererii de finanțare”, a anunțat edilul.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*