Balet în direct de la Paris și filme de colecție la Cinema Ateneu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/02/2020

Zilele de joi și vineri aduc la Cinema Ateneu câteva producții de mare valoare artistică, pe măsura așteptărilor publicului fidel.

Astfel, Cinema Ateneu găzduiește transmisiunea live a spectacolului de balet romantic “Giselle”, de la Palais Garnier – Opera Națională din Paris. Libretul spectacolului „Giselle” este scris de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges şi Theophile Gautier, după un poem semnat de Heinrich Heine.

Muzica este compusă de Adolphe Adam şi coregrafia originală îi aparține lui Jean Coralli şi lui Jules Perrot. Baletul Giselle a fost prezentat pentru prima dată în 1841 de Teatrul de Balet al Academiei Regale de Muzică din Paris.

Baletul spune povestea unei ţărănci pe nume Giselle a cărei fantomă, după moartea-i prematură, îl protejează pe iubitul său Albert de răzbunarea spiritelor. Acţiunea este plasată în zona Rinului, în Evul Mediu, în timpul culesului viţei-de-vie. Dansul devine limbajul sufletului, iar prezența eterică a balerinei pare să sfideze gravitația.

„Balanța” este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale.

București, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate.

Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală. Îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină…

„Pentru Lucian Pintilie este un pariu câștigat. Regizorul a recurs la formula unui cinema direct, fără ornamente formale, cu episoade trepidante și umoristice, cu o narațiune de o admirabilă cursivitate”,  Dana Duma – 1992 (Cinema).

Filmul „Durere și glorie” vorbeşte despre o serie de reîntâlniri ale regizorului Salvador Mallo, a cărui sănătate e tot mai şubredă. Unele reîntâlniri au loc în realitate, altele doar în amintire: copilăria petrecută în anii ’60, trezirea dorinţei sexuale, prima iubire adultă în Madrid, chinul despărţirii când sentimentele erau mai mult decât intense, cu scrisul drept unică terapie pentru a uita ceea ce era de neuitat.

Program Cinema Ateneu

6 februarie 2020

Ora 20.00 – „Giselle” – (regia Jean Coralli, Jules Perrot) – Spectacol de balet transmis în direct de la Palais Garnier (Opera Națională din Paris) – PREMIERĂ

7 februarie 2020

Ora 18.00 – „Balanța” – (regia Lucian Pintilie) –  AP 12 – Versiune restaurată 4 K – PREMIERĂ

Ora 20.00 – „Durere și glorie” – Dolor y gloria (regia Pedro Almodóvar) – N15 – Nerecomandat sub 15 ani – Film nominalizat la Oscar 2020

Casting la Ateneul Național din Iași

Ateneul Național din Iași vă invită la un casting pentru selectarea actorilor care vor juca în cea mai nouă producție teatrală, în regia maestrului Ion Sapdaru.

Luni, 17 februarie 2020, începând cu ora 12.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a  Ateneului Național din Iași sunt așteptați studenți sau absolvenți ai facultăților de teatru, atât fete cât și băieți. Participanții la casting vor pregăti o fabulă la alegere. Maestrul Ion Sapdaru a pus în scenă, la Ateneul Național din Iași, numeroase spectacole de teatru, printre care se remarcă „Jurnalul unui nebun” (2013), „Sunt o babă comunistă” (2013) și „Take, Ianke și Cadîr” (2019).

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*