Bacalaureaţii ieşeni de nota 10 vor fi premiaţi de municipalitate

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/07/2014

Municipalitatea va premia elevii ieşeni care au obţinut nota maximă la examenul de bacalaureat, în cadrul unui eveniment festiv care va avea loc vineri, 11 iulie 2014, în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

Bilanţ de nota 10

Examenul de maturitate din acest an a scos la rampă 14 elevi ieşeni care au obţinut nota 10, jumătate dintre aceştia provenind de la Colegiul Naţional. Grupul merituoşilor este completat de alţi doi elevi de la Colegiul Naţional Costache Negruzzi, doi de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, şi câte unul de la Colegiul Richard Wurmbrand, Colegiul Naţional Emil Racoviţă şi Liceul Teoretic Vasile Alecsandri. Toţi aceşti performeri ai bacalaureatului vor primi din partea Primăriei municipiului Iaşi câte o diplomă de excelenţă prin care se recunoaşte contribuţia acestora la promovarea Iaşului drept centru al excelenţei în educaţie. Gestul este simbolic, fiind menit a reconfirma accentul pe care municipalitatea îl pune pe susţinerea calităţii şi performanţelor învăţământului preuniversitar ieşean, prin investirea de importante resurse financiare în infrastructura şcolilor din oraş.

Iaşi, lider pe ţară

Înaintea soluţionării contestaţiilor, judeţul Iaşi conduce în topul naţional al elevilor care au obţinut nota 10 la Bacalaureat, cu 14 elevi care au obţinut calificativul maxim. Iaşul este urmat de judeţul Dolj, unde au fost înregistrate 12 note de 10, şi judeţul Cluj, cu 10 elevi de nota 10. La nivelul întregii ţări au fost acordate 104 note de 10, mai puţine decât anul trecut, când au fost într-un număr de 122, dar mai multe decât în 2012, când au fost doar 65 de note maxime. Promovabilitatea la bacalaureatul din acest an pe ţară este de 59,25%, cu peste patru procente mai mare decât anul trecut (54,4%), cel mai ridicat nivel de promovare fiind în judeţul Brăila (77,82%), iar cel mai scăzut în Ilfov (27,93%). Performanţe bune s-au obţinut şi în judeţele Brăila şi Dâmboviţa, unde opt, respectiv şapte elevi au luat medii de 10. De remarcat este că în Capitala României, Bucureşti, au fost înregistrate la Bacalaureat doar trei note de 10.

Colegiul Naţional, promovabilitate maximă

Rezultatele sesiunii din 2014 a Bacalaureatului au plasat judeţul Iaşi pe locul trei pe ţară în privinţa ratei promovabilităţii, aceasta fiind de 73,65%. De remarcat este că 2014 este al treilea an consecutiv în care se înregistrează o creştere a promovabilităţii pe judeţ, după ce în 2012 rata de absolvire era 56,06%, iar în 2013 se cifra la 67,55%. Pe plan local, Colegiul Naţional a înregistrat marea performanţă a acestui an, fiind singura unitate de învăţământ de stat din Iaşi cu examenul de bacalaureat promovat integral, nu mai puţin de şapte elevi ai colegiului fiind notaţi cu 10. În planul învăţământului privat, Colegiul Wurmbrand a înregistrat la rândul său o promovabilitate de 100%, având şi un absolvent ce a obţinut nota maximă. La Colegiul Naţional Mihai Eminescu a fost înregistrat un singur elev ce nu a promovat, câte doi s-a aflat pe lista respinşilor la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri şi Colegiul Naţional Emil Racoviţă, în timp ce la Colegiul Naţional Costache Negruzzi au fost şase elevi ce nu au trecut examenul de maturitate. Statistica este provizorie, situaţia finală urmând a fi cunoscută după soluţionarea contestaţiilor.

„Îi felicit pe toţi elevii care au obţinut performanţa de a lua nota 10 la Bacalaureatul din acest an. Îi felicit pe profesorii care îi îndrumă, pe părinţii care îi susţin cu încrederea lor. Rezultatele din acest an, rata foarte mare de promovabilitate a examenului de maturitate, demonstrează, încă o dată, că Iaşul este cu adevărat un oraş al educaţiei, al tinerilor merituoşi, al profesorilor dedicaţi vocaţiei de a şlefui noi şi noi generaţii de elevi” – Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

 Lista performerilor de nota 10

Prin cei 14 elevi premiaţi cu 10 la Bacalaureat, municipiul Iaşi se plasează pe primul loc pe ţară. Este posibil ca soluţionarea contestaţiilor să aducă ajustări în lista elevilor ieşeni cu note maxime.

 

Colegiul Naţional

Maria Teodora Codreanu

Andreea Dima

Nicoleta Dumitrescu

Cristina Maria Florea

Teodora Diana Gheorghiu

Ioana Lămătic

Denisa Georgiana Mazuru

 

Colegiul Naţional Costache Negruzzi

Raluca Lazanu

Oana Georgeta Munteanu

 

Colegiul Naţional Mihai Eminescu

Raluca – Teodora Tiron

Rareş – Vasile Voroneanu – Popa

 

Colegiul Naţional Emil Racoviţă

Cosmina – Maria Crăiniceanu

 

Liceul Teoretic Vasile Alecsandri

Maria Lucreţia Dumitraş

 

Colegiul Richard Wurmbrand

Marta Dascălu

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*