Autoritatea de Supraveghere Financiară, informare la Iași privind polița de asigurare a locuinței

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/10/2018

Miercuri, 17 octombrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat în sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din Iași, ca parte din campania „Anul acesta îmi protejez casa”, ce are ca obiect educația financiară cu privire la riscurile pe care le acoperă polița PAD, respectiv protecția cetățenilor oferită de această asigurare obligatorie.

„Este o caravană de informare a cetățenilor, în ceea ce privește polița de asigurare a locuinței, obligatorie prin efectul Legii 260, fiind important de reținut cum poate fi fructificată în beneficiul proprietarilor de locuințe. Această poliță de asigurare a locuinței este obligatorie pentru toți proprietarii de locuințe din România, legiuitorul stabilind această obligație ca fiind de caracter social de protecție a comunităților, în cazul producerii de calamități naturale și care sunt protejate de această poliție de asigurare: cutremurul, inundațiile și alunecările de teren. Asigurarea funcționează destul de simplu, existând o primă de asigurare care variază între 10 euro pe an (pentru locuințele construite din pământ și care nu au structură de rezistență)  și 20 de euro pe an pentru locuințele construite din structuri rezistente, precum cărămidă sau beton. În cazul producerii uneia din cele trei fenomene (cutremur, inundații, alunecări de teren), se despăgubește până la 10 000 de euro pentru prima categorie de locuințe și până la 20 000 de euro pentru a doua categorie de locuințe, mai sus menționate. Vrem să vă spunem că se despăgubesc inclusiv efectele mai mici ale acestor calamități precum crăpăturile din pereți, parchetul distrus. Accesând această asigurare, vă puteți acoperi și astfel de cheltuieli care vă repun locuința la starea inițială”, a declarat Alexandra Bontaș, Șef Serviciu Monitorizare și Educație Financiară din cadrul ASF.

La această întâlnire au fost și reprezentanți ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) care au oferit clarificări în ceea ce privește condițiile acordării dreptului de despăgubire pentru beneficiarii asigurărilor de locuințe. De asemenea, la dezbatere au intervenit cu răspunsuri și reprezentanți ai Serviciului Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Iași, respectiv de la Termo-Service.

Campania de educație financiară a ASF se desfășoară sub forma unei caravane, în care personalul instituției parcurge în perioada 15-19 octombrie un traseu național, cu oprire în diverse localități, unde se organizează întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice locale, ai asociațiilor de proprietari, cu cetățeni care doresc să participe la aceste întâlniri, precum și cu reprezentanți ai primăriilor din zonele limitrofe.

 

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*