Autorii ieşeni, prezentaţi de Editura Academiei

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/06/2011

Editura Academiei Române a prezentat volumele autorilor ieşeni care au apărut recent sub egida prestigioasei instituţii. La întâlnirea cu specialiştii ieşeni a participat şi directorul editurii, academicianul şi scriitorul Dumitru Radu Popescu. O lucrare deosebit de importantă la care au colaborat şi specialiştii ieşeni a fost Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, publicat într-o ediţie de excepţie de Editura Academiei Române.

Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit vineri, 17 iunie o întâlnire de excepţie. Editura Academiei Române, reprezentată de directorul acesteia, academicianul Dumitru Radu Popescu a prezentat publicului ieşean noile apariţii care au autori ieşeni. Pe de altă parte, academicienii, profesorii şi specialiştii din Iaşi care au semnat cărţi sub egida prestigioasei edituri au avut ocazia să-şi descrie volumele publicate.  Au fost aduse în faţa publicului ieşean cărţile semnate de academicianul Radu Miron, academicianul Valeriu Cotea, prof. Univ Anton Adămuţ, scriitorul Mircea Radu Iacoban.

„Încercăm să creem evenimente importante, cu personalităţi marcante ale Iaşului şi ale ţării şi salut astfel prezenţa în Sala Mare a Palatului Roznovanu a academicianului Dumitru Radu Popescu. Mă bucur că sunteţi aici şi că Primăria găzduieşte prezentarea unor cărţi valoroase care au ca autori pe specialiştii ieşeni. Continuăm, de altfel, un şir de evenimente care facilitează întâlnirea între oamenii de cultură şi ştiinţă a ţării şi discutăm cum putem să punem în practică ideile care se nasc la aceste întâlniri”, a spus de la prezidiul întâlnirii primarul Gheorghe Nichita.

Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, un efort de peste 100 de ani

Cu aceeaşi ocazie, Editura Academiei a prezentat ediţia completă a Dicţionarului Limbii Române, rezultat al muncii cercetătorilor lingvişti din trei institute ale academiei. Dicţionarul Tezaur adună în 19 volume şi peste 17 mii de pagini analiza evoluţiei limbii Române, fiind astfel una din lucrările de bază ale Academiei Române. Trebuie menţionat că munca la acest dicţionar a început în 1906 sub conducerea lui Sextil Puşcariu, fiind publicate de-a lungul timpului 37 de volume. Ediţia de acum a Editurii Academiei aduce o variantă completă a muncii de peste 100 de ani a cercetătorilor lingvişti şi a fost publicată pentru aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Seria Dicţionarului fost redactată în cadrul Departamentelor de Lexicologie – Lexicografie de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din Bucureşti, Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca şi Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iaşi. La Iaşi au fost redactate volumele aferente literelor E, L, Ş, V, W, X, Y.

Acest dicţionar tezaur are concentrată, alfabetic, istoria limbii şi culturii române.

Frumuseţea acestui dicţionar nu stă în cele 174 miii  de cuvinte analizate semnatic şi gramatic, ci în faptul că fiecare sens al cuvintelor este ilustrat cu citate edificatoare, culese din peste 4000 de volume şi reviste.

Este un mare eveniment cultural încheierea unui dicţionar – tezaur. Munca la el a durat peste un secol, prima fascicolă fiind tipărită în 1906. La acest dicţionar au lucrat patru sau cinci generaţii. El nu se încheie, odată cu prima ediţie. Noi am început deja documentarea pentru actualizarea fascicolelor apărute la începutul secolului XX”, a prezentat cercetătorul ştiinţific Gabriela Haja, şefa departamentului lexicologie – lexicografie în cadrul institutului ieşean. De asemenea a fost anunţat efortul de a transpune acest dicţionar într-o variantă electronică, accesibilă online. La acest proiect este implicat Institutul Alexandru Philippidi, alături de specialişti ai Universităţii Al. I. Cuza şi beneficiază de suportul ştiinţific a celorlalte institute din ţară.

Finanţarea cărţilor, o problemă nerezolvată

Întâlnirea dintre academicienii şi oamenii de ştiinţă a abordat şi spinoasa problemă a finanţării publicării de carte, mai ales cea de specialitate.

„Editura noastră nu este o editură industrială, nu propune cărţi care se vând, cărţi care au profit. Noi publicăm volume de specialitate, care nu stârnesc interesul publicului larg, dar sunt foarte importante pentru ştiinţa, istoria şi cultura românească. Din păcate, avem multe probleme cu finanţarea volumelor. Noi obţinem bani de obicei, de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Anul acesta, au hotărât să nu susţină nici una din revistele publicate de institutele academiei. În schimb, au fost generoşi şi au hotărât să finanţeze o  carte”, a spus ironic academicianul Dumitru Radu Popescu. Pentru apariţiile editoriale se apelează la finaţările diverselor instituţii sau societăţi comerciale sau chiar la suportul autorilor. Pe de altă parte, primarul Gheorghe Nichita a subliniat nevoia de a proritiza volumele, pentru o eficienţă a publicării din fondurile publice.

„Municipalitatea a sprijinit şi sprijină publicarea cărţilor, însă fondurile sunt limitate. Autorii îşi prezintă cartea ca pe cea mai bună şi cea mai necesară. Este greu, în lipsa unor specialişti să decizi care volum este finanţat şi care nu. De aceea propun un parteneriat cu academicienii, în care să hotărâm împreună ce cărţi finanţăm din fondurile municipalităţii”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*