Autobuze noi pentru Compania de Transport Public Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 12/05/2016

Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat că Primăria va încerca să deruleze cât mai rapid cea de-a doua etapă a licitaţiei de achiziţie de autobuze noi. Pentru cele 8 mijloace de transport în comun au depus oferte tehnico-economice doar două firme: Anadolu Automobil (5,3 milioane lei) şi BMC Truck & Bus SA (4,9 milioane de lei). „Prima etapă a licitaţiei este în reevaluare. Trebuie să ni se transmită informaţiile până pe data de 12 mai, după care vom lua o decizie rapidă asupra întregului lot de 4 autobuze. În total vor fi 12 autobuze noi. Sper să ajungă cât mai rapid la Iaşi. Ele vor fi operate de Compania de Transport Public”, a afirmat Mihai Chirica. În altă ordine de idei, edilul Iaşului s-a referit la procedurile de avizare de către Consiliul Concurenţei a noi Companii de Transport Public. „Înainte de a începe acest proces major de reformă a transportului public de călători am spus că trebuie să ne aplecăm asupra întregii legislaţii europene în ceea ce priveşte modalitatea de contractare, de gestionare, de aplicare a regulamentelor şi de finanţare a acestui serviciu. Consiliul Concurenţei este unul dintre partenerii esenţiali în acest proces. Din acest motiv în cursul săptămânii trecute am predat documentaţia în vederea avizării noului contract de încredinţare a serviciilor de transport public către Compania de Transport Public. Acum se află în faza de analiză. Există un regulament la nivel european în acest domeniu şi pe el lucrăm. Legislaţia europeană permite oricărei autorităţi locale, în anumite condiţii, să încredinţeze direct serviciile de transport public local”, a declarat Mihai Chirica. Acesta a adăugat că municipalitatea ieşeană va genera o dezbatere la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România în vederea conectării oraşelor din România la partea de legislaţie europeană, în mod special în ceea priveşte concurenţa şi ajutorul de stat.

Comments

comments

Categoria: CTP

2 Comentarii

 1. Ana

  Buna ziua!
  As dori sa fac unele comentarii referitor la transportul incomun:
  1)Tramvaiele spre GARA sunt foarte putine si stam in statie si cate jumatate de ora;
  2)De ce nu se face legatura intre GARA si CUG prin punerea unui tramvai 9B;
  3)Nu exista nici un mijloc de transport spre GARA din str.Tutora.Singurul tramvai care circula este 13-spre centru si 1 spre Tatarasi.
  Nu inteleg de ce spre COPOU sunt foarte multe mijloace de transport si in alte pari deloc.
  4)Cei care locuiesc in zona SARARIE SI TICAU nu au nici un mijlocde transport.
  5)Rof pe cei dela C.T.P. sa reanalizele posibilitatile de transport pentru zonele specificate .
  Va multumesc!

 2. TUCHEAC CORNELIU FLORIN

  Ce se intimpla,de ce primaria nu cumpara si autobuze electrice si tramvaie noi si cit mai multe adica ca sa poata satisface nevoile tuturor iesenilor primaria ar trebui sa cumpere inca 80-90 de tramvaie noi Siemens, dar si autobuze electrice noi pai va spun eu cum sa faca primaria un credit nerambursabil dee la Uniunea Europeana la pretul de 1,7 milioane de euro per bucata inmultiti cu 90 de tramvaie noi,dar si casarea actualului parc de tramvaie dec i in concluzie atit parcul de tramvaie in integralitatea lui ar trebui casat fiind un pericol public sicrie pe roti ce mai.Ar mai trebui ca sa fie schimbate atit liniile de tramvai cit si ecartamentul actual care estre unul ingust la 1000 mm si trecerea la un ecartament mai larg la 1435 mm fiindca numai asa s-ar putea moderniza si transportul in comun cu tramvaiele in municipiul Iasi deci si iesenii isi doresc un transport civilizat cu tramvaiele in Iasi macar sa nu-i para rau cit a dat pe bilet deci schimbarea sinelor de tramvai a ecartamentului de la 1000 de mm la 1435 mm este imperios necesara pentru modernizarea transportului in comun din Iasi cu tramvaiele si nu un moft deci.Si modernizarea intregului parc de autobuze din Iasi este imperios necesara si cu autobuze electrice deci aici primaria a gresit ca nu a cumparat si autobuze electrice pentru Iasi macar 10 autobuze in prima faza si cum Iasiul este cel mai poluat oras din tara si a fost era imperios necesara cumpararea de autobuze electrice cu finduri nerambursabile de la Uniunea Europana deci.
*