Autobuze electrice și tramvaie noi cu fonduri europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/07/2018

Municipalitatea ieșeană continuă modernizarea transportului în comun prin intermediul fondurilor europene. În următorii trei ani, patrimoniul orașului se va îmbogăți cu 16 tramvaie noi, dar și cu 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă. Achiziția, împărțită în trei proiecte distincte, urmează a fi făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în acest sens urmând a fi semnat un acord de asociere cu municipalitatea ieșeană.

Valoarea totală estimată a celor trei proiecte se ridică la suma de 76,88 milioane de euro, din care cofinanțarea municipalității ieșene va fi de 1,54 milioane de euro. Proiectele sunt programate să înceapă la data de 1 ianuarie 2019 și ar trebui finalizate în maxim 28 de luni.

Pentru acest proiect, care vizează înnoirea parcului de transport public în principalele orașe din România, MDRAP și primăriile partenere beneficiază de asistență tehnică acordată de JASPERS în vederea pregătirii cererilor de finanțare și a documentațiilor pentru lansarea procedurilor de achiziții publice.

Trei proiecte de hotărâre care vizează achizițiile menționate vor fi pe ordinea de zi în ședința Consiliului Local de vineri, 27 iulie.

„Toate aceste proiecte vizează un parteneriat absolut necesar pentru demararea în comun a unei proceduri de achiziţie publică pentru mijloace de transport electrice, tramvaie şi autobuze. Încheiem acest parteneriat pentru a deveni şi noi autoritate contractantă asociată, urmând ca, pe măsura finalizării contractului, să beneficiem de transferul acestor mijloace de transport către Municipiul Iaşi. Acest proiect nu are nimic de-a face cu POR Axa 4, program pe care-l aplicăm ca autoritate beneficiară şi aplicantă, cu o valoare de 58 de milioane de euro, şi care include, printre altele, achiziţia unui alt pachet de 16 tramvaie noi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Ce se va cumpăra

În cadrul primului proiect vor fi achiziționate 16 tramvaie cu o lungime de aproximativ 30 de metri, care sunt estimate la suma de 47,97 milioane de euro. Proiectul este estimat să dureze 25 de luni.

Prin intermediul celui de-al doilea proiect vor fi achiziționate 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, fiind alocate sume și pentru șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală a acestora este de 14,59 milioane de euro, iar durata estimată de realizare a proiectului de 21 de luni.

Al treilea proiect vizează ca achiziționarea a 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, pentru care vor fi construite șapte stații de încărcare rapidă și 24 de stații de încărcare lentă. Valoarea totală estimată este de 14,32 milioane de euro, proiectul urmând a se finaliza în 28 de luni.

Alte proiecte

Cele 16 tramvaie noi și 44 de autobuze electrice vor completa lotul de mijloace moderne de transport în comun existent în Iași. În prezent, pe străzile din municipiu circulă 100 de autobuze Euro 6, achiziționate de Primărie prin intermediul fondurilor de la bugetul local și al unui împrumut BERD.

De asemenea, mijloace de transport electrice ar putea fi obținute și prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4, prin care Iașul beneficiază de 58,3 milioane de euro, sumă care va constitui una dintre sursele principale de dezvoltare ale Iașului în următorii ani. Proiectele vor fi depuse până la sfârșitul acestui an.

Astfel, prin POR – Axa 4 – Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, municipalitatea va depune proiecte pentru: reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași (care include reabilitarea infrastructurii de tramvai Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecția cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu (între intersecția cu bulevardul Metalurgiei și rond capăt Zona Industrială, plus achiziționarea a trei tramvaie / valoarea: 19.594.608,16 euro), reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu (care include execuția lucrărilor de construcții și instalații a infrastructurii de tramvai Bucșinescu – strada Tudor Vladimirescu – Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu, plus achiziționarea a șapte tramvaie /valoarea: 14.379.136,73 euro) și reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu (Doi Băieți – strada A. Vlaicu – limită Municipiul Iași) (care include reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II, plus achiziționarea a două tramvaie / valoarea: 8.673.469,39 euro)

La acestea se adaugă un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu care prevede alocarea a 12 milioane de euro tot pentru achiziția de mijloace de transport ecologice.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*