Au început Zilele UMF Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/12/2018

În perioada 7 – 9 decembrie, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași organizează o serie de manifestări dedicate împlinirii a 139 de ani de învățământ superior medical ieșean. Deschiderea festivă a avut loc vineri, 7 decembrie, în Aula „George Emil Palade”, eveniment la care au participat reprezentanți ai universității, medici, dar și reprezentanți ai autorităților.

„UMF este un partener cu care ne mândrim. De altfel, mediul universitar este cel mai important brand al Municipiului Iași. Multe din proiectele Iașului nu s-ar fi făcut dacă nu am fi avut universitățile, dacă nu ar fi fost capacitatea acestora de a ne reprezenta cu succes și faptul că de fiecare dată ele au fost fruntea. Mediul politic și chiar social au venit în siajul mediului academic și am făcut astfel față provocărilor pe care multe orașe din România nu le-au putut trece. Este bine că se întâmplă acest lucru și e de datoria noastră să susținem ca mediul academic ieșean să fie în continuare reprezentativ pentru Municipiul Iași. Această perioadă de 139 de ani a legat două generații de oameni care s-au dăruit mediului academic medical românesc. Dar nu doar timpul este cel care valorizează UMF, ci și rezultatele pe care le-a avut și care au contribuit la modernizarea medicinii românești. Alături de Spitalul «Sfântul Spiridon», această universitate are un rol deosebit și în conturarea proiectului Spitalului Regional de Urgență, oferind posibilitatea ca acest spital să devină unul de elită. În plus, turismul științific, ca și cel medical, e principalul factor care dezvoltă turismul în Iași și e un lucru care ridică ștacheta turismului la nivel național”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Din program

Cu aceeași ocazie, academicianul Alexandru Zub a susținut conferința „Istoricii români în războiul de întregire națională”. Evenimentul a fost urmat de proiecția documentarului „Medici în linia întâi (1916-1918)”, realizat de Alina Țiței, film prezentat de reputatul chirurg Eugen Târcoveanu. Filmul evocă rolul esențial pe care l-au avut medicii și sanitarii în perioada Primului Război Mondial și implicarea orașului Iași în tratarea victimelor marii conflagrații mondiale.

După evenimentul festiv de deschidere a Zilelor UMF, a fost lansată expoziția „Contribuția medicilor ieșeni la Marea Unire”, realizată în colaborare cu Compartimentul Centenar al Primăriei Municipiului Iași, care este expusă în Muzeul de Istorie al Medicinei.

Programul manifestărilor a inclus și patru lansări de carte ale Editurii „Grigore T. Popa”, găzduite de Muzeul de Istorie a Medicinei, precum și lansarea unui număr nou al revistei „Însemnări ieșene”.  Cărților Editurii „Gr. T. Popa” li se adaugă cartea Editurii Academiei Române „Balneoclimatologia în România și Republica Moldova” sub coordonarea lui Ioan Sorin Stratulat.

Tot vineri, în Aula „George Emil Palade”, ieșenii au participat la un „Dialog din «Dragă inimă»” cu doctorul Vasi Rădulescu, invitat special al Clubului de literatură „V. Voiculescu” al UMF.

18 ani de transplant renal la Iași

Sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”, cei mai buni specialiști din Iași și România în domeniul transplantului renal vor fi prezenți pentru a celebra „18 ani de transplant renal la Iași”. Va fi prezentă la întâlnire și dr. Anca Baculea, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant. În calitate de speakeri vor participa lideri de opinie importanți de la UMF, Societatea Europeană a Transplantului de Organe, Societatea Română de Nefrologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău (Republica Moldova), precum reprezentanți ai pacienților, autorităților locale, Guvernului și echipei de profesioniști implicați în activitatea de transplant din Iași.

Programul va continua, de la ora 12.00, cu o prelegere despre Marele Război susținută de prof.univ.dr. Dumitru Preda, fost director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice și fost ambasador al României în Cuba. La sfârștul conferinței, va avea loc lansarea cărții „Campaniile armatei române pentru întregirea țării 1916-1920”, scrisă de același profesor.

De la ora 13.00 va avea loc deschiderea oficială a Muzeului de Istorie a Farmaciei, ocazie cu care se va lansa cartea „Rețete medicale din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea”, semnată de Maria Pascu.

A doua zi de manifestări se va încheia, la ora 14.00, în sala Casei de Cultură a Studenților Iași, cu tradiționalul Bal al Iernii. Organizat anual de către Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Balul Iernii este un spectacol caritabil al cărui scop este strângerea de fonduri pentru copiii de la Complexul de Servicii Comunitare „Bogdana” din Bogdănești.

Zilele Educației Medicale: 3-8 decembrie 2018

Cu ocazia Zilelor UMF Iași, SSMI, prin Departamentul de Educație Medicală, organizează „Zilele Educației Medicale”, o săptămână plină de activități dedicate tuturor studenților mediciniști. „Workshop-urile și conferințele captivante sunt un prilej de a dobândi noi cunoștinte, de a exersa diferite tehnici și de a aprofunda noțiuni teoretice și practice deja cunoscute, iar ca element de noutate vor fi activitățile atractive realizate în colaborare cu celelalte departamente și divizii ale Societății”, au transmis reprezentanții SSMI.

STOMIS – a XIV-a ediție

Joi, 6 decembrie, a avut loc deschiderea unuia dintre cele mai importante evenimente științifice studențești din țară: Congresul Internațional de Medicină Dentară pentru Studenți și Tineri Medici – STOMIS. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIV-a ediție, este organizat de Societatea Studenților Stomatologi Iași. Congresul se desfășoară până pe 9 decembrie și cuprinde un program complex, cu workshop-uri și sesiuni științifice despre teme actuale din domeniul medicinei dentare.

MedBiotech 2018

Tot în cadrul Zilelor UMF, Facultatea de Bioinginerie Medicală va organiza conferința „Dezvoltarea cercetării biomedicale prin biotehnologie ȋn UMF Iași – MedBiotech 2018”. Astfel, duminică, 9 decembrie, începând cu ora 10.00, în Sala de Conferinţe a facultăţii, va avea loc o suită de prelegeri, prezentări, dezbateri cu tema: „Dezvoltarea bazei materiale deja existente la nivelul Universității și coordonarea activității desfășurate ȋn biotehnologia aplicată pentru realizarea unei cercetări de anvergură”.

 

 

Comments

comments

Categoria: educatie,eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*