„Arta la rece”-manifestarea de cultură urbană care deschide festivalul „Street Delivery Iași”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/06/2018

Organizatorii „Street Delivery” au definitivat calendarul evenimentelor ce se desfășoară în perioada 15-17 iunie. Amintim faptul că în luna mai, simpli cetățeni, ONG-uri sau companii au putut trimite trimită proiecte cu tema „Smart Cities?”, fiind prioritare cele  cu o viziune inedită și pe termen lung. Un prim eveniment  în acest sens este manifestarea de artă urbană „Arta la rece”, proiect  ce reunește peste 30 de artiști vizuali din toată țara care vor picta zidurile curților interioare ale Penitenciarului Iași, acoperind o suprafață de aproximativ 1.000 mp. Desfășurat în perioada 13-17 iunie, evenimentul cultural este organizat de Penitenciarul Iași și Asociația Grupul de Initiațivă și Acțiune Vaslui, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Asociația Hubrica, Școala Gimnazială Nr. 41 Iași, respectiv S.C. Ral Construct Management SRL.

„Timp de cinci zile, la picturile murale vor lucra artiști din toată țara, cu portofolii impresionante, în CV-urile lor regăsindu-se decorarea de teatre, sedii de firme, sedii de bănci, biblioteci, instituții de învățământ din țară și din străinătate, precum și amenajarea galeriei de artă în aer liber Genesis din Iași. Efortul lor presupune antrenarea unor resurse impresionante: 550 de sprayuri, sute de litri de vopsea și multe alte materiale. Duminică, 17 iunie, începând cu ora 10.00, la sediul Penitenciarului Iași se va marca încheierea proiectului cu un program ce cuprinde vizionarea  în premieră a piesei de teatru  «Marius Chicoș Rostogan»– o adaptare după «Pedagog de școală nouă», de I.L. Caragiale, în regia domnului regizor Gabriel Comănescu, precum și cu vernisajul picturii murale realizate de artiștii implicați în proiect. Totodată, cu acest prilej, pentru participanți se va asigura și un tur de vizitare a celor mai reprezentative spații din Penitenciar, având ocazia să asiste la un exercițiu demonstrativ oferit de echipa operativă de intervenție a unității”, au precizat reprezentanții Penitenciarului Iași.

Despre „Street Delivery Iași”, ediția 2018

Eveniment de responsabilizare socială, „Street Delivery  Iași” a ajuns la cea de-a VI-a ediție și se desfășura în perioada 15-17 iunie pe strada „Vasile Pogor” și în Grădina Muzeului „Vasile Pogor”. Pentru buna desfășurare a acestei manifestări, în luna mai, în cadrul Comisiei de Circulație a Municipiului Iași, s-au stabilit măsuri pentru gestionarea traficului în zonă. În acest sens, în perioada 15-17 iunie, între orele 08.00-23.00, se va interzice circulația autovehiculelor, funcție de necesități pe strada Vasile Pogor. Măsura este necesară pentru a face loc activităților socio-culturale din cadrul evenimentului, ce  se vor derula pe spațiul public situat pe strada Vasile Pogor, de la intrarea dinspre bulevardul Carol I până la ieșirea spre strada Nicolae Gane.

Alături de manifestarea „Arta la rece”, organizatorii „Street Delivery” au anunțat și alte proiecte selectate, ce se vor desfășura săptămâna viitoare: „Civic Heroes”,„Push Design art & crafts”, „REDU Film în Cartierul meu”, „Localis”, „Artzeimer”, „Flair Scent Crisis”, „Live Drawing – Smart City”, „Împletim Poveşti Colorate”, „Înscrierea Municipiului Iaşi în programul Waze Connected Citizens” (CCP), „Atelierul Artistului”, „Q City”, „GREEN Impact”, „Altă Întrebare”, „Un oraș intelligent, social”, „Pirogravura şi Lemnul – Tehnologia de a fi Om”, „Ascend over city”, „Spectacol de Teatru Senzorial Labirint”.

„Street Delivery” s-a transformat într-un manifest pentru arte, urbanism și arhitectură inițiat în 2006 de „Cărturești” și „Ordinul Arhitecților din România”. La Iași este organizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași din anul 2013. Intrarea este liberă. Mai multe detalii se află pe pagina de Facebook a evenimentului „Street Delivery Iași”.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*