„Armata Română între Mica şi Marea Unire”, simpozion organizat la Palatul Culturii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/01/2018

Fundaţia Colegiului Național de Apărare, prin Sucursala Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași au organizat marți, 23 ianuarie, la Palatul Culturii, simpozionul „Armata Română între Mica si Marea Unire.”

Printre invitați s-a numărat și primarul Mihai Chirica, care a amintit de semnificația Unirii Principatelor Române, dar și de valorile istorice pe care actualele și viitoarele generații ar trebui să le urmeze.

„Unirea de la 1859 a dat startul momentului astral de la 1 decembrie 1918 și ne-a adus până astăzi pentru a ne putea bucura împreună de o frumoasă vârstă: Centenarul. Este o vârstă care provoacă, nu care încheie. Este doar o victorie de etapă, pentru că România mai are multe de spus. Cred că zilele de astăzi vor reuși să restarteze câteva dintre principiile care au clădit România cea Mare, unde apartenența românilor la simbolurile naționale, patriotismul rezervat în dragostea de țară și nu în manifestări patriotarde, dragostea pentru trecutul istoric și viziunea pentru viitorul ei trebuie să rămână principii pe care tânăra generație să le poată urmări de-a lungul vieții lor și să le transmită mai departe”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Proiecte pentru tineri

În contextul deschiderii filialei ieșene a Fundației Colegiului Național de Apărare, municipalitatea va demara proiecte care să încurajeze dragostea de țară și patriotismul în rândul tinerilor. „Fundația Colegiului Național de Apărare începe să prindă rădăcini mult mai bine ancorate în realitate, prin derularea de proiecte. Mă bucură inițiativa domnului primar de a dezvolta programe în colaborare cu filiala fundației de la Iași. Este o veste foarte importantă pentru că anul Centenar nu trebuie marcat doar cu ocazia Micii sau Marii Uniri. Trebuie să încercăm să organizăm evenimente lună de lună cu personalități marcante ale vieții culturale, având deja parteneri instituții ale statului din acest domeniu”, a precizat președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, dr. Cristian Petcu. Primarul Mihai Chirica a oferit diplome de recunoștință, dar și Premiul „Centenar” președintelui Fundației Colegiului Național de Apărare, dr. Cristian Petcu, prof.univ.dr.col.(r) Ion Roceanu, din partea Colegiului Național de Apărare, prof.univ.dr.col. Dorel Bușe din partea Universității Naționale de Apărare „Carol I”, aceeași distincție fiind acordată și Administrației Prezidențiale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*