Arbori ornamentali pe Ştefan cel Mare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2013

Argumentele plantării salcâmilor japonezi pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt

Procesul de transformare a bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt continuă cu schimbarea vegetaţiei de pe aliniamentul stradal. Din această săptămână a demarat procesul de înlocuire a teilor de pe bulevard cu puieţi de salcâm japonez (sophora japonica). Noua specie de arbori de pe pietonalul Ştefan cel Mare a fost aleasă pentru a mări atractivitatea zonei, dar şi pentru punerea în evidenţă a edificiilor arhitecturale, istorice şi religioase de pe bulevard.

Atuurile salcâmului

Schimbarea vegetaţiei de pe bulevard este necesară şi din cauza actualei configurări. Pietonalul nu deţinea o vegetaţie unitară, teii fiind de vârste şi stadii de dezvoltare diferite, unii dintre ei fiind bolnavi şi bătrâni. „Ne-am consultat cu arhitecţi şi peisagişti pentru a gândi o nouă abordare a aspectului pietonalului Ştefan cel Mare. Dorim să creăm şi să avem pe bulevard un nou spaţiu urban, nu doar un paviment din piatră naturală. Salcâmul japonez a fost ales din mai multe considerente: este un arbore ornamental apreciat, de talie mică, se dezvoltă pe orizontală, are o coroană bogată şi care poate fi foarte uşor controlată”, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.

Arborii bulevardului

Conform planificării realizate de specialişti, salcâmii japonezi vor fi plantaţi pe ambele părţi ale bulevardului pe sectorul Palat – str. I.C. Brătianu, cu excepţia teilor de la Casa Cărţii, care vor fi păstraţi. De asemenea, teii vor rămâne şi pe tronsonul I.C. Brătianu – Piaţa Unirii. Odată cu modificarea vegetaţiei pe Ştefan cel Mare vor fi înlocuiţi şi arborii bătrâni de pe str. colonel Langa cu puieţi tineri de castani.

Schimbarea vegetaţiei a animat în ultima perioadă şi o mişcare a organizaţiilor ecologiste şi a tinerilor care doresc păstrarea teilor pe bulevard.

„Se dă dovadă de spirit civic, care trebuie remarcat şi apreciat. Este normal ca această acţiune să atragă atenţia ecologiştilor, dar trebuie să înţeleagă că acest spaţiu avea nevoie de o transformare şi această specie ornamentală este cea mai bună soluţie pentru a pune în valoare caracterul turistic al pietonalului”, a subliniat Mihai Chirica.

Oraşul teilor

Conducerea Primăriei atrage atenţia că modificarea peisagistică a bulevardului nu înseamnă scăderea importanţei teilor în vegetaţia municipiului. Recunoscut ca „oraş al teilor”, Iaşul a beneficiat de plantări importante de puieţi de tei în ultima perioadă, fiind, de altfel specia cea mai numeroasă a arborilor din oraş. „În plantările realizate anual, teiul este predominant, tocmai pentru că aduce specificitate Iaşului. Numai în toamna anului trecut au fost plantaţi peste 1.000 de puieţi de tei pe aliniamentele stradale şi în arealul asociaţiilor de proprietari”, a precizat viceprimarul.

………………..

Folosit în peisaje urbane

Salcâmul japonez (sophora japonica) se dovedeşte unul dintre cei mai apreciaţi arbori ornamentali. De secole este folosit în acest scop în China şi Japonia unde era plantat în preajma templelor. De asemenea, salcâmul japonez are o lungă istorie europeană şi nord-americană. A fost introdus în Marea Britanie în 1747 şi, de atunci, a fost plantat şi face parte din peisajele urbane ale câtorva oraşe olandeze, în Roma şi în metropolele Statelor Unite ale Americii: New York, Washington, Cleveland, Philadelphia şi Denver.

În România sunt aclimatizaţi şi cultivaţi de câteva decenii ca arbori ornamentali în parcuri, pe străzi şi şosele. Este cultivat în special în localităţi din Transilvania şi Banat (în principal în judeţele din Câmpia de Vest – Arad, Bihor, Timiş) şi Muntenia (judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Ilfov – cu deosebire în Bucureşti).

Comments

comments1 Comentariu

  1. Florin

    Felicitari pentru acest proiect!!!!
*