Aproape două mii de lopeți pentru deszăpezire predate deja ieșenilor și asociațiilor de proprietari

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/01/2019

Pentru a veni în ajutorul asociaţiilor de proprietari, persoanelor fizice, agenţilor economici și altor instituții publice, Primăria Municipiului Iași a pus la dispoziția acestora, în mod gratuit, lopeți cu care să deszăpezească trotuarele și căile de acces în zonele pe care le administrează. În acest scop, conducerea Primăriei a dispus ca SC Servicii Publice SA să achiziționeze 10.000 de lopeți care să fie împărțite cetățenilor. Achiziția este făcută în două loturi, primele 7.000 de lopeți fiind deja în depozitele SC Servicii Publice SA.

Distribuirea acestora, inclusiv către asociațiile de proprietari, a început vineri, 11 ianuarie, la cele cinci centre de cartier ale Primăriei, unde au fost trimise, pentru început, câte 500 de lopeți. În cursul zilei de astăzi, 14 ianuarie, încă 500 de lopeți au fost trimise la Centrul de Cartier Tătărași și tot atâtea vor fi trimise mâine, 15 ianuarie, la cel din Păcurari.

Situația cumulată a lopeților pentru deszăpezire distribuite prin centrele de cartier este următoarea:

– Centrul de Cartier Tătărași – 550 bucăți

– Centrul de Cartier Păcurari – 470 lopeți

– Centrul de Cartier Nicolina – 295 lopeți

– Centrul de cartier Alexandru cel Bun – 240 lopeți

– Centrul de cartier Frumoasa – 200 lopeți

Astfel, din primele 3.500 de bucăți s-au dat deja 1.755.

Lopețile sunt împărțite pe baza unui proces verbal de predare-primire prin care beneficiarii se obligă să le utilizeze doar pe raza Municipiului Iași, iar după încheierea programului de deszăpezire să le returneze centrului de cartier. În cazul în care unealta va suferi, în urma folosirii, anumite deteriorări, aceasta va fi returnată în această stare.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Hotărârii Consiliului Local 172 / 2002, cap. 1, pct. 2, proprietarii, administratorii şi chiriaşii imobilelor sunt obligaţi să întreţină curăţenia pe trotuarele şi spaţiile verzi aferente imobilelor şi locurile de parcare pe care le deţine sau le folosesc, să cureţe zăpada şi gheaţa, imediat după depunere sau până la ora 10.00 dimineaţa, de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau administrează. Zăpada sau gheaţa rezultată se depozitează la o distanţă de 0,30 metri de bordura carosabilului. În cazul formării poleiului, trotuarele vor fi presărate cu nisip sau rumeguş.

De asemenea, acolo unde la parterul imobilelor funcţionează agenţi economici, obligaţiile prevăzute mai sus revin acestora pe toată durata funcţionării acestora. În restul timpului această obligaţie revine asociaţiilor de locatari-proprietari şi, respectiv, locatarilor.

Este interzisă aruncarea zăpezii şi a gheţii din curţi, alei, trotuare sau alte spaţii pe străzi. Aceste fapte constituie contravenții și se sancționează cu amendă cuprinsă între 190 și 370 de lei.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*