Anunţul ministrului Şova: la Iaşi vin bani europeni pentru Aeroport şi autostrăzi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/05/2014

Dan Şova, ministrul Transporturilor, aflat în vizită la Iaşi, a asigurat că modernizarea Aeroportului Iaşi va beneficia de o finanţare europeană de 56 milioane euro. Trei autostrăzi vor străbate judeţul, lucrările efective de construcţie fiind planificate să înceapă în 2015.

nichita_sova_laicu (2)

Infrastructura judeţului va beneficia de o importantă infuzie de fonduri europene. Dan Şova, ministrul Transporturilor, a prezentat stadiul proiectelor guvernamentale care privesc Iaşul şi a confirmat finanţarea Aeroportului Internaţional Iaşi şi pregătirea documentaţiilor pentru trei tronsoane de autostradă care vor trece prin judeţ. Primarul Gheorghe Nichita, care s-a întâlnit cu ministrul Şova la Palatul Roznovanu, a subliniat susţinerea guvernamentală în marile proiecte de infrastructură. „Moldova nu a fost uitată, aşa cum se spune în mediul public. Suntem total implicaţi în proiectele Iaşului. Vom avea legături rutiere atât cu vestul cât şi cu sudul ţării şi, în acelaşi timp, există acum finanţare europeană pentru Aeroportul Iaşi. Proiectul Aeroportului este al ieşenilor şi ne interesează să fie realizat cât mai repede, cu fonduri europene mai ales”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Finanţare specială
Luna viitoare, lucrările la Aeroportul Internaţional Iaşi vor beneficia de primii bani europeni. Suma totală a programului POS T pe domeniul aeronautic în România este de 100 de milioane euro din care 56 milioane constituie proiectul de la Iaşi. În aceste zile va fi finalizată, spune ministrul, negocierea cu reprezentanţii Jaspers, companie care oferă consultanţă Comisiei Europene, urmând ca săptămâna viitoare proiectul Aeroportului ieşean să fie publicat pe site-ul instituţiei comunitare şi să intre pe finanţarea specială oferită României pentru domeniul aeronautic. „Faptul că putem finanţa acum lucrările la Aeroportul Iaşi i se datorează premierului Victor Ponta care a negociat suplimentarea fondurilor de la Uniunea Europeană pe domeniul aerian, facilitate de care beneficiază doar două ţări”, a declarat ministrul Şova. În urma demersurilor de până acum, Aeroportul Iaşi face parte din reţeaua extinsă a TEN T (Reţeaua Europeană de Transport), şi a trecut de toate evaluările experţilor europeni. Înregistrând 231.000 călători pe parcursul anului trecut, poarta aeriană a Iaşului are un potenţial de creştere ceea ce a dus şi răspunsul pozitiv al analizei cost-beneficiu.

Trei obiective
Proiectul total are o valoare de 56 milioane euro, din această sumă 85% va fi suportată de fonduri europene. Cu fondurile europene şi contribuţia guvernamentală şi locală vor fi realizate trei obiective importante la Aeroport. În primul rând, va fi construită o pistă modernă, cu o lungime de 2.400 de metri, apoi va fi extinsă zona de parcare a avioanelor şi va fi ridicat un nou terminal pentru pasageri. „Proiectul are trei obiective: o pistă de 2.400 metri pe care poate ateriza orice tip de avion, spaţiul de parcare pentru avioane şi un terminal nou de pasageri care va asigura fluidizarea traficului. Lucrările urmează să se încheie în august 2015, iar ultima factură trebuie predată pentru a fi decontată de UE în noiembrie 2015. În următoarea perioadă, voi trimite la Iaşi corpul de control al ministrului pentru a verifica stadiul lucrării şi astfel să ne asigurăm că se respectă graficul”, a precizat ministrul. Cel mai probabil, luna viitoare, imediat după primirea acceptului pentru finanţare din partea Comisiei Europene, Aeroportul Iaşi va avea în conturi 8 milioane de euro pentru a garanta continuarea lucrărilor în graficul stabilit.

Trei autostrăzi
Prin judeţul Iaşi vor trece trei sectoare de autostradă, aflate în planificările guvernamentele. Toate cele trei tronsoane se află în diverse stadii pentru pregătirea lucrărilor. Cele mai avansate proiecte sunt cele care vizează autostrăzile Bacău – Paşcani şi Paşcani – Siret. Acestea se află în proces de licitaţie, ofertele firmelor urmând să fie depuse până pe 16 iunie.

Iaşi – Tg. Neamţ, în 2015
Cu ajutorul fondurilor europene va fi realizată şi cea mai importantă autostradă, pe ruta Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ. Tronsonul de autostradă este în acest moment în stadiul aprobării documentaţiei pentru actualizarea studiului de fezabilitate. Conform termenelor legale ce trebuie depăşite până la începerea lucrărilor, construcţia autostrăzii poate demara în toamna anului viitor şi urmează să fie finalizată în 2017. Mai precis, etapele ce urmează a fi parcurse constau în selectarea firmei care va actualiza studiul de fezabilitate, perioada de contestaţii, realizarea efectivă a studiului, şi demararea unei noi licitaţii pentru proiectare şi execuţie. Cei 153 de kilometri ai acestui tronson vor fi realizaţi în 24 de luni de la începerea lucrărilor. Ultima porţiunea va fi cea care va face legătura dintre sectoarele din Moldova şi Transilvania. „Tronsonul Tg. Neamţ – Tg. Mureş este cel mai greu de construit pentru că trece prin munţi şi costă şi foarte mult. Am propus premierului şi va fi analizat în Guvern şi în Parlament pentru a fi finanţată din fondurile colectate din acciza care a fost introdusă în luna aprilie. Reamintesc că din acciză colectăm anual 500 milioane de euro şi este posibilă finanţarea, alături de autostrada Transilvania, şi a acestui tronson având în vedere graficul de lucrări”, a mai spus ministrul Şova.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*