Ansamblul Urbanistic Palas scoate la lumină istoria medievală a Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/05/2011

Odată cu venirea primăverii, specialiştii peisagişti de la Palas au demarat lucrările de amenajare a grădinii publice de peste 50.000 mp. Prima etapă constă în pregătirea terenului pentru viitoarele plantări, prin înlocuirea vegetaţiei lemnoase îmbătrânite, montarea unui sistem performant de irigaţii şi adăugarea unei cantităţi consistente de sol fertil.

Concepută de peisagişti străini, grădina publică de la Palas include atracţii pentru vizitatorii de orice vârstă: patinoar sezonier, carusel pentru copii, teatru de vară, lac cu o cascadă în trepte, sculpturi, piaţete înflorate şi suprafeţe înierbate. În plus, pe cei 50.000 mp se vor regăsi o multitudine de specii botanice, de diferite înălţimi, forme şi culori.

VESTIGII ARHEOLOGICE PUSE ÎN VALOARE LA PALAS

Dispus pe fostul amplasament al grădinii Curţii Domneşti de la Iaşi, parcul de la Palas acordă o importanţă aparte descoperirilor arheologice realizate în zonă. Mărturiile trecutului care prezintă valoare istorică pentru specialişti vor fi conservate in situ, inserate în zidurile clădirilor sau în pardoseli, vor fi expuse în grădina publică, precum şi într-un spaţiu special amenajat.

„Lucrările de la ansamblul Palas au fost o ocazie unică de a cerceta zona pe care s-a întins gospodăria Curţii Domneşti de la Iaşi. Multe dintre exponate – cum ar fi platforma unui chioşc din timpul lui Vasile Lupu, un fragment dintr-o roată de aducţiune a apei sau porţiuni din grajdul construit de Vasile Lupu, bucăţi din lemnul întrebuinţat pentru întărirea malurilor iazului domnesc – toate acestea îşi vor găsi locul în grădina de la Palas, pentru ca ieşenii să ia cunoştinţă despre trecutul acestei Curţi Domneşti. Numai la Palas am avut această şansă extraordinară, prin săpăturile realizate până la stratul bazal, cel de marnă, să găsim aceste vestigii şi numai aici pot fi puse în valoare pentru a fi cunoscute de toată ţara, dar şi de turiştii din străinătate”, a declarat Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană şi coordonatorul echipei de arheologi de la Palas.

Un rol deosebit pentru amenajarea grădinii publice, precum şi a ansamblului urbanistic, îl reprezintă consolidarea întregului areal Palas. Terenul a fost fixat cu peste 3.000 de piloţi foraţi până la 25 m, iar trotuarele şi porţiuni din străzile Palat, Sfinţii Constantin şi Elena şi Sfântul Lazăr au fost întărite cu peste 20.000 mp de “pereţi mulaţi”. Lucrările au costat peste 8 milioane de euro şi au presupus şi instalarea unui sistem ultraperformant de drenuri care preia vechea reţea a Iaşului şi apele pluviale, dar şi reglează nivelul pânzei freatice din zona versantului.

Evacuarea apelor a fost gândită astfel încât să nu afecteze terenul de sub Palatul Culturii şi cel pe care sunt amenajate construcţiile actuale. Sistemele de captare a apei au fost realizate pentru a păstra starea naturală a terenului aşa cum l-am găsit atunci când s-au început lucrările. Ne asigurăm astfel că nivelul apei nu creşte ca să afecteze fundaţiile, dar nici nu scade, să producă tasări necontrolate ale terenului”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Gosav, proiectantul de rezistenţă al ansamblului Palas.

Pentru amenajarea parcului, Iulius Group va consulta şi specialiştii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi pe cei ai Grădinii Botanice.

DESPRE PALAS

Palas, dezvoltat de compania Iulius Group, este un centru multifuncţional cu caracter regional care se adresează nu doar ieşenilor, ci şi locuitorilor din judeţele limitrofe precum Bacău, Vaslui, Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Palas pune accent pe petrecerea timpului în aer liber, fiind conceput cu numeroase trasee pietonale pentru promenadă şi relaxare. Palas cuprinde Palas Shopping Street (prima stradă comercială de nivel occidental din România), Palas Mall, clădiri de birouri clasa A, hoteluri de 4 stele, circa 100 de apartamente, o grădină publică de 50.000 mp şi cea mai mare parcare subterană din România, cu 2.500 de locuri.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*