Ansamblul monumental dedicat Eroilor din Primul Război Mondial a devenit monument istoric

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/09/2018

Începând din luna septembrie, Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial i s-a conferit regim de monument istoric. Direcția Județeană pentru Cultură Iași a dat avizul favorabil pentru clasarea ansamblului monumental de for public din zona Galata. Documentația a fost analizată în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 din 11 septembrie.

În ședința Comitetului Interministerial pentru Centenar din 6 iulie, Executivul României a decis alocarea sumei de două milioane de lei pentru reabilitarea ansamblului. Finanțarea va fi realizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Pe lângă proiectul de reabilitare a Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial, Guvernul a mai aprobat și finanțarea altor șase proiecte ale municipalității ieșene dedicate Centenarului:

– 540.000 de lei pentru construirea și amplasarea drapelului național în scuarul de la intersecția străzii Palat cu Splai Bahlui Mal Stâng;

– 1.000.000 de lei pentru realizarea și amplasarea copiei statuii Regelui Ferdinand I Întregitorul la Chișinău;

– 2.000.000 de lei pentru reabilitarea și consolidarea Casei Berthelot;

– 150.000 de lei pentru restaurarea mormintelor din Cimitirul Eternitatea ale medicilor ieșeni căzuți în Primul Război Mondial;

– 73.000 de lei pentru Centenarul Societății Simfonice „George Enescu” (18 octombrie 1918);

– 436.000 lei pentru implementarea „Traseului Memoriei” (acest proiect a fost aprobat în ședința din 23 aprilie a Comitetului Interministerial pentru Centenar).

Programul Centenar al Primăriei, demarat acum aproape doi ani

În luna decembrie a anului 2016, Primăria Municipiului Iași a creat Compartimentul Centenar dedicat creării și implementării unui program de anvergură care să marcheze un secol de când Iașul a fost Capitală de Război. Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași 2017 – 2020 include 30 de direcții tematice, 80 de proiecte cultural-academice, nouă proiecte de investiții și 180 de manifestări, evenimente și acțiuni. La acestea se adaugă reabilitări de monumente, restaurarea de morminte, reabilitarea și consolidarea unor clădiri-simbol, achiziția de imobile, realizarea și amplasarea unor statui.

Scurt istoric al monumentului

În anul 1928, filiala ieșeană a Societății „Cultul Eroilor” a hotărât construirea unui cimitir de onoare în municipiul Iași, cu osuar și obelisc comemorativ, pentru înhumarea a 6.000 de soldați – eroi căzuți la datorie în Primul Război Mondial, care proveneau din cuprinsul a 15 comune din Județul Iași. Locul unde urma să se realizeze construcția a fost ales de către mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei, împreună cu generalul Iacob Zadik, vicepreședintele Societății „Cultul Eroilor”, și cu primarul Municipiului Iași, Osvald Racoviță. La data de 29 septembrie 1928, Consiliul Municipal Iași a aprobat, cu unanimitate de voturi, donarea unui teren în suprafață de 2.778 metri pătrați pe dealul din apropierea Mănăstirii Galata către Societatea „Cultul Eroilor”, în vederea construirii mausoleului și a unui cimitir de onoare. În afară de acesta, municipalitatea ieșeană a aprobat și donarea unei suprafețe de teren de 4.400 metri pătrați, cu scop de zonă de protecție a cimitirului de onoare, de apariția unor construcții private, care să știrbească din caracterul solemn al ansamblului comemorativ. Această zonă de protecție se întindea de la marginea cimitirului și până la râul Nicolina,

Mausoleul Eroilor din Iași a fost construit între anii 1929 și 1930, pe baza proiectului realizat de celebrul inginer român Henri Coandă, fost elev al Liceului Militar din Iași. Fondurile pentru construirea acestuia au fost colectate prin subscripție publică. La realizarea acestui monument au contribuit: arhitectul Ioan Bălău (arhitectura și pictura murală interioară), Henri Coandă (sculptura), iar antrepriza lucrării le-a aparținut fraților Marconini.

Comments

comments

Categoria: iasul istoric

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*