ANRSC și Dalkia organizează cursuri gratuite la Iași pentru aplicarea corectă a legii

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/08/2014

intMăsură inedită aplicată de conducerea Autorității de Reglementare pentru Serviciile Publice (ANRSC) și Dalkia Termo Iași. În luna septembrie, la Iași va avea loc un training susținut de cele două entități, cu scopul de a explica în mod concret modalitatea de aplicare a legii în ceea ce privește administrarea condominiilor.

800 de familii și-au recuperat banii
Măsura a fost luată în urmă numeroaselor reclamații primite de la locatari referitor la împărțirea costurilor la încălzire. Începând cu iarnă 2013-2014, Primăria Municipiului Iași, ANRSC și Dalkia au demarat acțiunea de recalculare retroactivă a costurilor cu încălzirea în cazurile asociațiilor de proprietari unde administratorii (persoane fizice sau firme de administrare imobile) repartizaseră ilegal costurile aferente căldurii, încălcând legea și reglementările în vigoare și nedreptățind o parte din locatari. Până în momentul de față, 96 din cele 152 de cazuri de asociații reclamate de cetățeni au fost soluționate, iar 800 de familii și-au recuperat banii cu care fuseseră încărcate de administratori pe listele de întreținere.

Formare tehnică
Esențială în procesul de recalculare a costurilor este suprafața echivalentă termic (SET) aferentă fiecărui apartament (pentru consumul individual și, respectiv, pentru încălzirea spațiilor comune: subsol, casa scării, spălătorie, uscătorie, coloanele verticale ce traversează apartamentele). SET-ul trebuie inventariat prin grija asociației de proprietari în fiecare an, înainte de începutul sezonului de încălzire.

Cu toate acestea, în urmă discuțiilor avute în ultimele luni atât cu locatarii cât și cu reprezentanții asociațiilor și ai firmelor de administrare imobile, a reieșit faptul că este necesară o formare tehnică în ceea ce privește calcularea SET-urilor aferente apartamentelor dintr-un condominiu, pentru că repartizarea costurilor cu încălzirea să se facă în mod corect și echitabil pentru toți proprietarii din bloc, în conformitate cu legislația în vigoare.

În mod gratuit
Astfel, Dalkia Termo Iași în colaborare cu ANRSC organizează în mod gratuit în luna septembrie un training privind inventarierea instalațiilor și a corpurilor de încălzire dintr-un condominiu și, respectiv, calculul SET-ului pentru toate apartamentele din bloc. Această formare va cuprinde o parte teoretică (legislația în vigoare; standardele naționale legate de căldura degajată de calorifere, coloanele verticale, conductele de termoficare; factorii de ajustare în funcție de amplasarea apartamentelor în bloc; coeficienții de corecție în cazul coloanelor și conductelor izolate; etc) și una practică (inventarierea instalațiilor de încălzire și calculul SET-urilor dintr-un bloc din Iași).

Scopul final
La training sunt invitați să participe angajați ai firmelor de administrare imobile cu pregătire tehnică ce vor putea realiza inventarieri și calcule ale SET-urilor în condominiile administrate de aceste societăți.

Scopul acestei formari este că, începând cu iarnă 2014-2015, cazurile de repartizare ilegală a costurilor să fie reduse la minim, iar cele care vor fi comunicate de locatari, dacă vor exista, să fie rezolvate cu celeritate de Primăria Municipiului Iași prin Serviciul Asociații de Proprietari.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*