Aniversare de gală: 606 ani de la prima atestare documentară a Iaşului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/10/2014

Luni, 6 octombrie, Primăria Iaşi celebrează 606 ani de la prima atestare documentară a oraşului. 6 octombrie reprezintă o ocazie de rememorare și celebrare a unei bogate tradiții de istorie, artă și spiritualitate a unui oraș care și-a câștigat în timp marca-simbol de capitală culturală a țării.

În Sala Mare
Astfel, Primăria Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană îi invită pe ieşeni la evenimentul “Capsula Timpului – Povestea ta este şi povestea Iaşului!”. Manifestarea va avea loc luni, 6 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Mare a Primăriei şi va reuni reprezentanți ai administrației locale, culturii și spiritualității ieșene, mass-media, copiii născuţi pe 6 octombrie 2008 și familiile lor, precum și pe autorii ideii “Capsula Timpului 2008 – 2058”. Cu această ocazie, echipa Iaşi 2021 îşi propune să reactualizeze proiectul inițiat acum 6 ani, cu elemente simbol ale Iaşului de astăzi şi să adune noua generaţie în jurul valorilor actuale ale oraşului.

“Ordinul Capsula Timpului”
În anul 1408, Iaşul a fost menţionat pentru prima dată în actele oficiale ale cancelariei domneşti, iar 6 secole mai târziu, momentul aniversar „Iaşi 600” a fost sărbătorit în oraş printr-o serie de evenimente de anvergură, printre care şi proiectul „Capsula Timpului”. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a transmite peste ani mesajul şi imaginea Iaşului timpurilor noastre şi a avut ca finalitate realizarea unei capsule în care sunt păstrate obiecte şi amintiri pentru generaţiile viitoare. Caseta sigilată şi depozitată în faţa Palatului Roznovanu la baza monumentului aniversar „Chivotul memoriei”, creaţia artistului plastic Felix Aftene, va fi scoasă la lumină în anul 2058. Misiunea de a transmite povestea mai departe şi de a deschide capsula peste 50 de ani a fost transmisă copiilor născuţi la Iaşi în ziua de 6 octombrie 2008 şi care din data de 17 decembrie 2008 fac parte din Ordinul Capsula Timpului, organism-simbol care determină o legătură simbolică şi un angajament asumat de familiile copiilor.

afis-modificat ht

Concert de jazz
Seria manifestărilor se va încheia cu un concert extraordinar de jazz oferit de artistul Harry Tavitian, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. Considerat de presa americană drept cel mai important jazz-man român contemporan, Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Artistul a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei, numărându-se printre pianiştii care au iniţiat şi au desăvârşit noul jazz est-european. „În acest an se împlinesc 45 de ani de la primele mele întâlniri cu bluesul, poartă de aur prin care, câțiva ani mai târziu, aveam să intru în jazz. E o mare bucurie pentru mine ca la această aniversare să fiu alături de publicul de jazz din Iași”, a declarat Harry Tavitian.
Concertul va fi o adevărată sărbătoare muzicală pentru iubitorii jazz-ului de calitate, interpretat de un artist care îmbină ingenios stiluri muzicale precum free-jazz, blues arhaic, etno-jazz și jazz de avangardă. Intrarea la recitalul susţinut de pianistul Harry Tavitian este liberă. Organizatorii sunt Fundația Iași – Capitală Culturală Europeană şi Primăria Iaşi în colaborare cu Uniunea Armenilor, filiala Iași.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*