Andrei Ujică aduce „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/11/2010

Vineri, 19 noiembrie, la Cinema Victoria, regizorul Andrei Ujică prezintă Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu publicului ieşean. Filmul prezintă în imagini de arhivă un documentar al Epocii de Aur.


„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică, vine în cinematografele din Iaşi. Vineri, 19 noiembrie, de la ora 19.00, filmul va avea parte de o proiecţie de gală la Cinema Victoria din Iaşi, în prezenţa regizorului Andrei Ujică. La finalul proiecţiei, cineastul va discuta cu publicul ieşean despre filmul declarat de unii critici români şi străini, fără rezerve, o „capodoperă”.

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a obţinut sâmbătă o menţiune specială la Festivalul Internaţional de Documentar de la Copenhaga (4 – 14 noiembrie). Recent, a fost distins recent cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, şi cu Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes şi a mai fost prezentat, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver, Londra.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*